Seminar "Rodno zasnovano nasilje prema osobama sa invaliditetom"

Potrebno je edukovati predstavnike institucija odgovornih za prevenciju i zaštitu od rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom i povećati saradnju organizacija koje okupljaju osobe sa invalidititetom.

To su prepopruke sa dvodnevnog seminara udruženja i osoba sa invaliditetom u BiH, koji se u Banji Vrućici danas završava zajedničkom radionicom strateškog planiranja za naredni period.

Seminaru prisustvuju Koalicija osoba sa invaliditetom regije Doboj, Koalicija regije Bijeljina, Koalicija Tuzlanskog kantona, Koordinacioni odbor Sarajevo i Savez MeNeRaLi Banja Luka. Seminar se implementira u sklopu projekta "Rodno zasnovano nasilje prema osobama sa invaliditetom", podržanog od strane MyRight i Radiohjalpen iz Švedske.

- Preporuke su i da trebamo organizovati edukacije zaposlenih u institucijama vlasti i pravosudnim organima zaduženim za postupanje prilikom pružanja zaštite osobama sa invaliditetom, žrtvama rodno zasnovanog nasilja. Takođe, preporuka je za uvođenje protokola za zaštitu od nasilja osoba sa invaliditetom u okviru postojećih protokola za zaštitu od porodičnog nasilja i nasilja nad ženama - kaže za MojDoboj Zoran Panić, koordinator u Koaliciji osoba sa invaliditetom regije Doboj, koja obuhvata udruženja iz Doboja, Teslića, Doboj Juga i Doboj Istoka.

Lj. Đ.