Sedmica umjetnosti predstavila talente mladih Srpčana

Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“ je u periodu od 22.02. do 27.02.2021. godine organizovalo prvi srbački ART WEEK – sedmicu umjetnosti koja je spojila mnoštvo djece i mladih na jednom mjestu.

Manifestacija je imala za cilj promociju mladih talenata i podršku aktivizmu i kreativnosti djece i mladih. Inicijativa je nastala iz želje da se ispita zainteresovanost mladih sa područja opštine Srbac za polje umjetnosti.

U okviru Art week-a održano je niz aktivnosti a početna je bila „Fotografija u pokretu“ – kratki kurs fotografije koji je održan u ponedjeljak 22. februara u Bardači. Voditelji kursa bili su volonteri Cezara koji se bave fotografijom i posjeduju značajno iskustvo i znanja da budu edukatori u ovoj vrsti umjetnosti – Tijana Adamović, Nemanja Kralj i Nikola Živanić.

Utorak i srijeda (23. i 24. februar) bili su posvećeni slikarstvu. Održana je „Mala likovna kolonija“ koju je vodila Vera Šaula, diplomirani grafički dizajner, a mladi talenti imali su priliku da platna uslikaju po slobodnoj želji. Nakon dva radna dana nastalo je mnoštvo umjetničkih djela. Aktivnost je okupila preko 20 učesnika, uzrasta od 5 do 20 godina.

U petak, 26. februara održana je „Rukotvornica“ – mali sajam kreativnih radionica, na kojem su učesnici imali priliku da izrađuju nakit i ukrašavaju vez, a za vođenje ovih radionica bile su zaduženje Anita Novaković i Sara Racković. U okviru rukotvornice održana je i radionica ukrašavanja medenjaka, koje je pripremila i donirala Dajana Brković Suvajac. Zbog velike zainteresovanosti polaznika, nastaviće se sa održavanjem ove aktivnosti i svi zainteresovani moći će prisustvovati raznim kreativnim radionicama u prostorijama udruženja svakog petka od 12 do 14 časova.

Art week je nastavljen kroz aktivnost „Filmovikend“, u okviru koje su djeca i mladi imali priliku da gledaju film, te je izražena želja za češćim organizovanjem ovakvih druženja.

Završni događaj prve sedmice umjetnosti bio je u subotu, 27. februara kada je predstavljeno sve ono što su djeca i mladi vrijedno radili čitave sedmice. Uz prodajnu izložbu fotografija, razglednica, nakita, kreativnih radova, veza i medenjaka, upriličen je i kratki kulturno-zabavni program.

Publici su se predstavili mladi muzičari: Marko Miljević, Marko LJuboja, Anes Porobić, Nikolina Vukobratović, Gabriela Čekić i Anđela Stanišljević, koji su imali priliku da vježbaju u prostorijama udruženja u okviru aktivnosti „Muzička vježbaonica“.

U nastavku programa upriličeno je proglašenje pobjednika literarnog konkursa na temu „Vršnjačko nasilje“, koji je bio otvoren tokom Art week-a. Zbog velikog broja prijava, zasjedala je stručna komisija, a za najbolji rad proglašena je pjesma „Hej ti“, čiji je autor Nikola Živanić. Svi prijavljeni radovi su dobili odlične komentare. Podijeljene su zahvalnice a pobjednik je dobio plaketu i knjigu.

Završni nastup je bila tačka ritmičke gimnastike, u izvođenju Saše Miljević.

Dodatnu vrijednost manifestaciji dao je humanitarni karakter, budući da su prikupljena sredstva od 300 KM koja će biti donirana za izgradnju kuće Nebojše Vučenovića, koji je član rukovodstva udruženja „C.E.Z.A.R.“.

Podršku mladim talentima svojim dolaskom na završni događaj dao je i načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević.

Art week se odvijao u sklopu projekta „Kreativni avgust za sve“, koji realizuje organizacija “Zdravo da ste” iz Banjaluke.

Početkom februara desetak mladih iz udruženja „C.E.Z.A.R.“ prisustvovalo je edukacijama koje su imale za cilj osmišljavanje događaja po uzoru na manifestaciju „Kreativni avgust“ u Banjaluci. Ideja oko koje su mladi bili okupljeni je da im je potreban bolji kulturni sadržaj i više načina za izražavanje njihovih talenata i talenata njihovih vršnjaka, a nakon izuzetno pozitivnih reakcija polaznika svih aktivnosti, ali i publike, plan je da događaj pređe u tradiciju, te da se realizuje nekoliko puta u toku godine.

Art week je podržan od strane organizacija BHRI , IOM Bosnia and Herzegovina i USAID Bosnia and Herzegovina.