Savjeti za bezbjedno kampovanje - kako izbjeći neprijatne situacije

Bilo da ste ljubitelj kampovanja i već duži niz godina boravite u prirodi, ili se prvi put upuštate u ovu jedinstvenu avanturu, može se desiti da izostavite pojedine stavke prilikom pripreme za putovanje, te pokvarite ovaj doživljaj i uživanje van gradske sredine.

Kampovanje je jedinstveno iskustvo koje će vas očarati na više načina, a kako bi sve proteklo po planu i kako bi relaksacija bila potpuna, u narednim redovima vam dajemo niz savjeta i ideja pomoću kojih ćete izbeći neprijatne situacije i prepustiti se izvanrednom ugođaju kampovanja. nb  n

Dobro se pripremite ukoliko putujete na kampovanje automobilom

Veliki broj ljudi odlučuje da se na kampovanje uputi upravo omiljenim četvorotočkašom, a često izostavi osnovne stavke o kojima treba promilsliti prije startovanja motora. Ključna stavka o kojoj treba da mislite je svakako opšte stanje vozila. 

Ako idete na dalji put, a na kampovanju planirate da provedete nekoliko dana, predlažemo vam da uradite mali, čak i veliki servis, kako biste osigurali bezbjednu vožnju i bezbrižan boravak u prirodi. 

Ukoliko se bliži vrijeme za veliki servis, to je jedan razlog više da ga obavite barem dve nedelje prije puta (kako bi eventualni problemi bili riješeni prije puta). Redovno servisiranje je ključ za ugodnu gradsku vožnju, ali i duža putovanja, odnosno vožnju do dalekih destinacija.

Pomenućemo jednu od vitalnih komponenti automobila - akumulator. Pre putovanja treba provjeriti snagu i kapacitet akumulatora, da vas gašenje i nemogućnost pokretanja automobila na putu ili u kampu ne bi iznenadilo. 

Ukoliko menjate akumulator, birajte kvalitet. Na primer, kvalitetni Energizer akumulatori će obezbediti bezbrižnost tokom vožnje, a nesmetano ćete moći da koristite klima uređaj, slušate radio i služite se mogućnostima koje vam automobil pruža.

Ipak, nemojte zaboraviti da isključite farove ili neku od već navedenih funkcija jer u tom slučaju skraćujete radni vek akumulatora i rizikujete da se potpuno isprazni. Ipak, ukoliko krenete nespremni i zadesi vas ovakva neprijatna situacija, važno je da posjedujete kablove za startovanje. 

Organizacija je ključ - napravite spisak neophodnih stvari 

Izuzev neophodnih provera na automobilu, barem nedelju dana ranije je potebno da promislite o odjeći i različitoj opremi koja je potrebna za kampovanje. Iako ste na putovanje ovog tipa išli više puta, uvek može da se desi da nešto previdite i zaboravite da ponesete važno pomagalo za prijatan boravak. 

Stoga vam predstavljamo listu osnovnih stvari koje ne smijete zaboraviti, a koje će vam pomoći da kreirate ugodno iskustvo kampovanja:

  • Šator

  • Podloga, vreća za spavanje, jastuk, ćebe

  • Odjeća i obuća za sve prilike 

  • Kabanica

  • Prva pomoć i pribor za higijenu 

  • Cerada, kese za đubre, kanap, švajcarski nož, baterijska lampa, upaljač

  • Eksterna baterija

  • Hrana - instant hrana, hrana u konzervi, sušeno voće, mahunarke

  • Plinska boca

  • Pribor za jelo i piće

  • Društvene igre i sportski rekviziti.

Lista koju smo naveli biće sasvim dovoljna za relaksaciju i prepuštanje čarima prirode, a ukoliko ste već nekoliko puta iskusili ovakav beg u prirodu, te su vam pojedini gedžeti bili posebno korisni, slobodno ih dodajte i kreirajte jedinstvenu listu koja će vam koristiti iznova i iznova. 

Ako ipak prvi put idete na kampovanje, pomenućemo da je potrebno da se prije samog odlaska na putovanje upoznate sa načinima postavljanja šatora, ali i tehnikama vezivanja čvora, sečenja drveta, loženja vatre i drugih aktivnosti koje će biti sastavni dio svakoga dana provedenog na kampovanju. 

Pripremite se za sve vremenske uslove

Prilikom izlistavanja ključnih stavki koje ne smijete zaboraviti, pomenuli smo da se u vašoj putnoj torbi treba naći obuća za sve vremenske prilike, a izuzev udobnih patika (najbolje da ponesete minimum dva para) pogodnih za pešačenje po strmom i klizavom terenu, ne smijete zaboraviti gumene čizme. 

Kiša koja bi mogla da iznenadi čak i tokom ljetnjih mjeseci ne izgleda isto u gradu i u prirodi, te ne dozvolite da vas blatnjavo okruženje dočeka nespremne. U tom smislu izuzev adekvatne odjeće, cerada koju možete raširiti kao nadstrešnicu je posebno korisna.

Isto tako, predlažemo vam da ponesete nepromočivu odjeću, kao i komade garderobe koji su sačinjeni od materijala poput vune koji će čuvati toplotu vašeg tijela.

Kada govorimo o odjeći i obući pomenućemo i papuče, koje takođe treba da se nađu na spisku stvari koje ne smijete izostaviti, a posebno će vam koristiti za kupanje ili boravak u kampu tokom sunčanih dana.

Odaberite lokaciju koja odgovara vašim potrebama

Srbija se može pohvaliti kamping odmorištima na njenoj čitavoj teritoriji, te se pred vama u svakom trenutku nalaze kampovi koji vam mogu pružiti izuzetno uzbudljivo iskustvo kampovanja i potpuni ugođaj u nestvarno ljepoj prirodi. 

Kampovanje kao poseban vid boravka u prirodi predstavlja centar interesovanja sve većeg broja ljudi, a izuzev kamp odmorišta, pojedinci sa razvijenim avanturističkim duhom odlučuju se za potpuno neistražena mjesta u prirodi. U ovom slučaju posebno značajno biti adekvatno pripremljen za kampovanje. 

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan i osposobio vas za jedinstveno iskustvo kampovanja, a da će stavke o kojima smo pisali biti na vašoj ček listi i pomoći vam da što uspešnije realizujete ovo interesantno putovanje.