Rukometaši Dervente neće u Premijer ligu

Muški rukometni klub Derventa, aktuelni prvak Prve lige Republike Srpske, odlučio je da naredne sezone ne nastupa u Premijer ligi BiH, a veoma blizu iste odluke je Ženski rukometni klub Dubica.

Ovaj scenario dodatno komplikuje situaciju u bh. rukometu s obzirom na to da se zna da još nije zaključena minula sezone, te da se još ne znaju imena klubova koji će nastupati u narednoj sezoni.

Skupština RK Derventa odlučila je da će ovaj kolektiv i naredne sezone nastupati u Prvoj ligi RS, a kao najveći razlog ovakve odluke je finansijska neizvijesnost prouzrokovana pandemijom. Ovom odlukom nije bio zadovoljan predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske Marinko Umičević.

"Nismo još dobili pismeno njihovu odluku. Iskreno sam razočaran, posebno kada se zna da je Derventa jedan od najrazvijenijih gradova u Republici Srpskoj, a možda je i ovako poštenije nego da u jeku sezonu napuste takmičenje. Možda samo trebalo ranije da saopšte odluku, a ne ovako minut do 12. Na nama je da ispoštujemo odluku nakon koje ćemo vidjeti šta i kako dalje", kaže Umičević.

Po pravilima, mjesto Dervente bi trebalo da zauzme drugoplasirana ekipe iz prošle sezone u Prvoj ligi RS, Hercegovac iz Nevesinja, no pitanje je da li su i u ovom klubu zainteresovani za igranje u elitnom rangu. Dodatni problem čelnicima RS RS predstavlja i situacija sa ŽRK Dubica. Dubičanke su izborile opstanak u društvu najboljih u Premijer ligi, ali prema našim saznanjima, veoma su blizu istupanja.

"Kozarska Dubica bi trebalo da ima dva premijerligaša nakon što je Knežopoljka izborila plasman u Premijer ligu. Ipak, neke informacije kažu da Dubica nije zainteresirana za igranje u Premijer ligi, što nam stvara dodatni problem, s obzirom na to da će RS RS u tom slučaju izgubiti jedno mjesto, a time bi u ligi ostao Zrinjski. Jedan od prijedloga je da se Dubica udruži s klubom iz Doboja, koji je zainteresovan za igranje u Premijer ligi, i da se izbjegne šteta. Žao mi je da ispadne Dubica, koja je rasadnik ženskih talenata, i da to mjesto prepustimo nekome drugom", istakao je Umičević.

Dubica, koju je napustio veliki broj igračica, najvjerovatnije će naredne sezone igrati u Prvoj ligi RS, a konačna odluka će biti poznata u subotu, kada zasjeda Upravni odbor ovog premijerligaša. Ovaj kolektiv nije ni za kakvu fuziju ni udruživanje s bilo kojim klubom, u ovom slučaju s Dobojem.

Kako će izgledati Premijer liga BiH i s koliko klubova naredne sezone, trebalo bi biti jasnije 30. juna, kada bi konačno trebalo da se sastane UO Rukometnog saveza BiH. Na istom bi trebalo da se pojave predstavnici RS RS, koji su dobili uvjerenja da će se na dnevnom redu naći svi njihovi prijedlozi vezani za završetak prekinute sezone, a najbitniji je bio da nema nikakvog proširenja Premijer lige.

Nezavisne novine

Tagovi: