Rekonstrukcija srednjoškolskog centra u Srpcu ušla u završnu fazu

Druga faza projekta rekonstrukcije Centra srednjih škola „Petar Kočić“ trebala bi biti završena u narednih mjesec dana čime će srbački srednjoškolci dobiti neuporedivo bolje uslove boravka i rada.

Ovo je zaključeno nakon današnjeg obilaska ove školske ustanove koju su posjetili načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, zamjenik načelnika Vladimir Gužvić i predsjednik Skupštine opštine Miloš Budić.

Ukupna vrijednost ovog projekta, koji je realizovan u dvije faze, iznosi oko 1.1 milion KM a sredstva su obezbijeđena uz pomoć Vlade Republike Srpske.

„Utisci sa današnje posjete su jako pozitivni jer smo uvidjeli da će pored ljepšeg izgleda, učenici i nastavno osoblje imati mnogo bolje uslove za odvijanje nastavnog procesa jer se škola sanira na principu energetske efikasnosti, tako da više neće dolaziti do prokišnjavanja krova i stvaranja vlage, a zahvaljujući rekonstruisanom centralnom grijanju i novoj stolariji, učionice će biti mnogo toplije, uz uštedu energije“, rekao je načelnik Dragosavljević.

Direktor Centra, Milenko Živanić, rekao je da su gotovo svi radovi već pri kraju. Centralno grijanje je već u funkciji kao i nova peć na pelet čijem postavljanju su prethodili radovi na proširenju i prekrivanju kotlovnice.

„Uradili smo najvećim dijelom oblaganje kamenom vunom i fasadiranje a ostalo je još da se uradi fasada na novom dijelu škole, prema zgradi Opštinske uprave i kompletno fiskulturnu salu. Stolarija je gotovo u potpunosti zamijenjena osim na dva otvora, što bi trebalo biti urađeno u narednih sedam do deset dana“, rekao je Živanić.

Izvršena je i sanacija sanitarnih čvorova za učenike i svlačionica i sanitarnih čvorova u fiskulturnoj sali a u starom dijelu škole su urađeni i spušteni plafoni od rigipsa.

„Pored svih radova predviđenih projektom iziskuju se dodatna sredstva za završne radove na krečenju zidova i plafona i postavljanje LED rasvjete na spratu. Pošto su podovi u veoma lošem stanju bilo bi dobro da se izvrši i njihova sanacija, ukoliko se pronađu sredstva. U svakom slučaju, imamo razloga da budemo zadovoljni svim onim što je do sada urađeno“, rekao je Živanić.

On dodaje da je zvaničan rok za završetak 28. oktobar ali da će izvjesno biti prolongiran najmanje do kraja novembra.

U prvoj fazi realizacije ovog projekta koja je trajala od septembra 2018. do februara 2019. godine je završena rekonstrukcija i sanacija kosog i ravnog krova na zgradi objekta.