Računi “Akvane” blokirani, gubitak skoro 13 miliona maraka

Kumulativni gubitak banjolučkog vodenog parka “Akvana” iznosi 12,8 miliona KM, računi ovog preduzeća su blokirani i upitno je hoće li radnici dobiti avgustovsku platu.

“Akvana” je trebala biti biser turizma Banje Luke, ali je postala teret. Nova gradska vlast, uprava preduzeća, kao ni njihovi prethodnici, do sad nisu pripremili rješenje koje bi omogućilo da ovo preduzeće izađe iz finansijske dubioze.

Da situacija nije dobra potvrđuju i podaci koji stužu iz ovog preduzeća, ali i Grada Banja Luka. U prvoj polovini godine “Akvana” je ostvarila gubitak od 310.426 KM, što je nastavak negativnog trenda iz prethodnih godina, kaže v. d. direktora preduzeća Velibor Vukajlović.

- U odnosu na isti period prošle godine rezultat je lošiji, iako su prihodi povećani za šest odsto. Jedini prihod koji je manji u ovoj godini za 21 odsto je grant koji uplaćuje Grad Banja Luka. Prihodi granta su umanjeni, jer sam odlučio da se sredstva povlače na drugačiji način. Prije se grant kompletno povlačio u prva tri mjeseca i onda na kraju godine nisu imali čime raditi. Sada je taj grant raspoređen na 12 mjesečnih rata, pa uspijevamo pokriti obaveze - rekao je Vukajlović.

Kazao je da su u istom periodu rashodi veći za 19 odsto.

Iako su prihodi povećani, veći su i troškovi. Najveća stavka u rashodima je ona za energente i to za lož ulje i gorivo. Pored toga porasla je i cijena električne energije. Povećane su plate radnicima, te uključena isplata topllog obroka. Nekada se topli obrok isplaćivao kroz bonove, a sada ih isplaćujemo u novcu - precizirao je Vukajlović.

Veliki problem ovom preduzeću prave nagomilani dugovi. Između ostalih, tu je dug Poreskoj upravi RS od oko 600.000 KM.

- “Akvana” je prošle godine uplatila ukupno za poreze i doprinose 237.940 KM i 54.854 KM poreza na nepokretnosti - kaže Vukajlović.

Pored ovoga, tu je i dug prema preduzeću “Novoteks”, koji iznosi 3,1 miliona KM.

Vukajlović kaže da se ovaj dug “servisira u skladu sa mogućnostima”. Osim duga, situacija sa “Novoteksom” je dobila još jednu dimenziju kada je ovo preduzeće raskinulo ugovor sa “Akvanom” za isporuku hrane i pića. Vukajlović tvrdi da je “Novoteks” jednostrano raskinuo sve ugovore koje je imao sa “Akvanom” početkom juna ove godine.

- Prvo su tražili da prihvatimo više cijene, zbog rasta svih cijena na tržištu. Tražili su potpisivanje aneksa ugovora, ali mi to nismo prihvatili. Po Zakonu o javnim nabavkama mi to ni ne možemo uraditi. Oni su nam poslali objašnjenje da je to bio razlog za raskid ugovora. Mi smo potom raspisali nove tendere kako bi obezbijedili snabdijevanje potrebnom robom. Sklopili smo ugovore sa novim dobavljačima i na osnovu toga radimo - precizirao je Vukajlović.

Dodao je da kumulativni gubitak ovog preduzeća 30. juna ove godine iznosi 12,8 miliona KM.

Na pitanje kako riješiti tu dubiozu, Vukajović kaže da se “radi o složenom problemu”.

- Uprava sa Nadzornim odborom i Gradom Banja Luka stalno radi na tome da preduzeće posluje i bude na usluzi građanima - rekao je Vukajlović i dodao da to podrazumjeva povećanje svih prihoda, domaćinski odnos prema sredstvima preduzeća, smanjivanje rashoda, a da se ne ugrozi normalno poslovanje.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

capital.ba

Tagovi: