Protivgradna preventiva Srpske se širi na sve strane

 

Branjena teritorija od milion hektara je konačno premašena, pa će Protivgradna preventiva Republike Srpske u sezoni koja dolazi braniti čak 1,25 miliona hektara zemljišta. 


I već naredne godine ta brojka će se promijeniti, jer su stručnjaci razradili planove kako da se prošire i u Podrinju, od Srebrenice do Foče, te još više na području Tuzlanskog kantona.


Tihomir Dejanović, direktor Javnog preduzeća Protivgradna preventiva RS čije je sjedište u Gradišci, kazao je za naš portal da se radi i na drugim tehnološkim promjenama, prije svega ugradnji solarnih panela, gdje god je to moguće.

 


- Na preko 1,25 miliona hektara branjene površine lani smo imali razmješteno 338 stanica, na području 38 lokalnih uprava. Pet su iz FBiH, a 33 iz Republike Srpske. Lani smo u sistem sa 20 automatskih stanica uvezali Miliće, Šipovo, Mrkonjić Grad i Kneževo, te sa petnaest stanica Srebrenik, Lukavac i Čelić. Ove godine sa 20 stanica se širimo u Tuzli, obuhvatamo Živinice i Kalesiju, te Podrinje sa 30 automatskih stanica - rekao je Dejanović.


Zanimljivo je da je projekat obuhvatanja Podrinja od Srebrenice do Foče sa milion evra, odnono 120 miliona dinara, inicirala Vlada Srbije. Na taj način Srbija će biti osigurana od prodora formiranih gradonosnih oblaka sa lijeve strane Drine, a naš sistem obuhvatniji. 


Prošla godina je bila sušna, pa su i strijelci imali manje posla. Zabilježen je 61 dan sa aktivnostima kada je sistem bio podignut u pripravnost, a 26 dana sa dejstvima. Ispaljeno je 660 protivgradnih raketa, što je značajno manje od višegodišnjeg prosjeka od 750 ispaljenih raketa. Bilo je i godina sa ispaljenih 1.200 raketa.


- U proteklih četiri-pet godina nemamo značajnijih šteta od grada. One su uglavnom nastajale na područjima iznad branjenog područja, ali su bile vezane sa događajima kada nismo imali odobrenje od kontrole leta. U prošlogodišnjoj sezoni smo raspolagali sa 3.300 protivgradnih raketa. U ovu godinu ulazimo sa preostalih 2.600, a u postupku je javna nabavka još 1.300 raketa, što će biti za kompletnu sezonu - kazao je Dejanović.

 


Stručnjaci upravo kreću na teren. Potrebno je instalisati komunikacionu opremu. Krajem februara kreće izvođenje raketa i zaključivanje ugovora sa strijelcima na terenu. U ovoj godini se izvodi i promjena izvora napajanja električnom energijom svih sistema komunikacija. U primjenu se uvode ekološki solarni paneli.
Ovakav vid protivgradne zaštite, sa automatskim stanicama, strijelcima i prizemnim generatorima izvodi se u najrazvijenijim zemljama svijeta i vrlo je zahtijevan.


- Svaku godinu počinjemo tehnološki naprednije, sa većim brojem inovacija i proširenjem branjenog područja. To su preduslovi da budemo sve uspješniji. Nigdje u svijetu nije zabilježeno da je efikasnost od grada stopostotna. Mi baratamo podacima da je naša efikasnost do 70 procenata. Vjerujemo da je učinak na ovom branjenom području zaista višemilionski - rekao je Dejanović.


Aktivna sezona protivgradne zaštite počinje 15. aprila i traje pola godine, sve do 15. oktobra. Zanimljivo je da je protivgradna djelatnost na ovim prostorima nastala prije pola vijeka, sa namjerom da se očuvaju potkozarski voćnjaci i lijevčanska žitnica. Preduzeće je jačalo i kadrovski i tehnološki i svrstalo se u red najsigirnijih u svojoj branši u svijetu. Kolektiv obuhvata tridesetak stručnjaka raspoređenih u regionalnim centrima u Novoj Topoli, Bijeljini i Trebinju.


B. Grgić