Prostački atak načelnika Šipova na novinara i novinarku

Milan Kovač, načelnik Šipova, prostački je izvrijeđao novinare Haruna Dinarevića i Alenu Beširević, spominjući eksplicitno svoj polni organ i upućujući im nepristojne ponude.

Nezadovoljan zbog istraživačkog teksta o malverzacijama u “Šumama RS”, u kojem su potkačili i njega, Kovač je uputio vulgarnu i seksističku poruku bez presedana, čak u uvredama bogatom javnom životu RS i BiH.

Paradoksalno je da su Alenu Beširović ove uvrede zatekle na Regionalnoj UN konferenciji, tokom panela o mizoginim seksističkim napadima na novinarke u regionu.

– Kad sam čula te riječi, prvo sam bila šokirana, što bilo ko, bilo kome izgovara takvo nešto u javnom prostoru. Tek kasnije sam osvijestila da su te uvrede upućene mom kolegi Harunu i meni – kaže Alena Beširević za Srpskainfo.

Dodaje da se ne osjeća ugroženo.

– On treba da se osjeća ugroženo, zbog onog što je učinio. Ja sam samo radila svoj posao i to čestito, ozbiljno i profesionalno – kaže Alena.

Njen kolega Harun Dinarević poručio je da je Kovač gnusnim psovkama namjerno napravio „spektakl“, kako bi pokazao svoju moć i novinarima i javnosti poručio: “Evo mogu ti sve ovo reći i ništa mi se neće desiti“.

Dugogodišnja praksa u BiH i regionu pokazuje da moćnici zaista sebi dopuštaju svašta, pa i najvulgarnije napada na novinare, a pogotovo na novinarke.

Kako je na Regionalnoj UN konferenciji o slobodi medija i sigurnosti novinara navela Jovana Gligorijević, jedna od osnivačica grupe “Novinarke protiv nasilja”, čak 36 odsto novinarki u Srbiji suočilo se sa nekom vrstom prijetnje.

– Čak 73 odsto novinarki, koje su se našle na meti prijetnji, suočilo se sa ugrožavanjem reputacije, na profesionalnom i ličnom planu, a 50 odsto novinarki je doživjelo seksualno uznemiravanje – navela je Jovana Gligorijević, pozivajući se na istraživanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije iz 2021. godine.

Svaki treći napadač na novinarke u Srbiji dolazi iz svijeta politike.

– U lokalnim medijima novinarke su još više ugrožene mobingom i seksualnim uznemiravanjem od strane lokalnih političara. Nemaju se kome obratiti, jer lokalni političari kontrolišu lokalne medije – rekla je Gligorijevićeva.

I u BiH je, prema podacima Udruženja BH novinari, nasilje nad novinarima, uključujući i rodno zasnovano nasilje prema novinarkama, posljednjih godina u rapidnom je porastu.

Među napadačima skoro polovina su političari i javni zvaničnici, a posebno se ističe lider SNSD Milorad Dodik.

Tako se Dodik, za 9 godina svoje vladavine, od 2012. do 2021. godine okitio sa čak 17 mizoginih ispada prema novinarkama.

U tom periodu on se, između ostalog, bavio izgledom i “moralnim karakteristikama” Gordane Katane, Tanje Topić, Ljiljane Kovačević i Ariane Saračević, a Slađani Jašarević, koja je tada bila novinarka BNTV na zadatku, poručio je: “jebo te, nisam ja muškarac za tebe”.

S druge strane Drine, u žestokoj konkurenciji se istakao Bratislav Gašić, jedan od omiljenih Vučićev ministara, sa čuvenom bljuvotinom iz 2015. godine.

– Što volim ove novinarke, kad ovako lako kleknu – bubnuo je Gašić, u to vrijeme ministar odbrane, a danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Ipak, čak ni među šampionima mizoginije i nasilja u cijelom regionu do sada nije viđen toliki stepen vulgarnosti i prostakluka kao u slučaju načelnika male opštine Šipovo.

Ali, praksa u svim zemljama regiona pokazuje da se “lokalci”, pogotovo ako su neprikosnoveni šerifi u svojoj zajednici, zdušno trude da nadmaše velike šefove.

srpskainfo.com

Tagovi: