Prodajom kolača pomažu odlazak dječaka na operaciju

Udruženje "Sutra je novi dan" iz Velike Kladuše organizovalo je humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za operaciju trogodišnjeg mališana Amara Dukića, kojem je nedavno dijagnosticiran maligni tumor na lijevom oku.

U sklopu ove akcije upriličena je prodaja kolača i slanih jela koje su pripremile članice pomenutog udruženja, a građani su mogli donirati i novčane priloge, te je na taj način prikupljena značajna pomoć i uplaćena na račun koji je otvoren za liječenje dječaka. 

Kako bi se spasio život mališana, neophodno je što prije obaviti operativni zahvat, kaže Aladin Dukić, otac mališana, te ističe kako su tumor dijagnosticirali na Klinici za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje je temeljitim dijagnostičkim ispitivanjima ustanovljeno kako je dječakovo lijevo oko prekriveno tumorskom masom i da je cijela nazalna polovina očnog dna zahvaćena zloćudnim tumorom. 

- Ljekari su nam savjetovali da što prije pokušamo pronaći način da mališan bude operisan u inostranstvu, jer se radi o rijetkom obliku tumora koji prevazilazi kapacitete domaćih zdravstvenih ustanova. U ovome trenutku najjeftinija varijanta je da pokušamo operaciju izvesti na klinici za očne bolesti u njemačkom gradu Esenu. Nadamo se kako će dobar dio troškova pokriti zdravstveno osiguranje, ali je problem što je vremena sve manje, a mi ne možemo dugo čekati - kazao je Dukić. Inače, on sa suprugom Šejlom ima još i nekoliko godina starijeg sina Adiana, a zaposlen je u jednoj lokalnoj firmi u Velikoj Kladuši. 

Svi koji žele pomoći u liječenju dječaka više informacija mogu dobiti na broj telefona 062 208 038.

nezavisne.com