Prijavljuju kršenje izolacije i rast cijena: Telefoni Inspektorata ne prestaju da zvone

Više od 420 poziva i poruka na besplatane brojeve koje su otvorili, primio je i obradio Inspektorat RS u proteklih desetak dana, a na ove brojeve građani mogu da prijave sve uočene nepravilnosti u vezi sa situacijom izazvanom pojavom virusa korona.

Građani su se najčešće obraćali zbog cijena različitih proizvoda i informacija o kršenju mjere izolacije od strane fizičkih lica, podaci su Inspektorata.

– Ako je je riječ o nepravilnostima čija kontrola je u nadležnosti ovog organa, prijava se upućuje nadležnom sektoru na postupanje u zavisnosti od sadržaja prijave. Ako je riječ o nepravilnostima iz nadležnosti drugih organa, prijava se prosljeđuje konkretnom organu dalje na postupanje. Građani su dostavljali i neosnovane prijave, kao što je povećanje cijene čokolade, aromatizovanih gaziranih voda ili drugih proizvoda koji nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade RS – navode iz Inspektorata, piše Srpskainfo.

Kako ističu, građani postavljaju i različita pitanja, kao npr. da li nakon 20 časova smiju da se kreću vozilima, u kojoj apoteci mogu da kupe određeni lijek ili masku, na koji način rade drugi organi uprave u RS i slično.

– Inspektorat RS nastoji da odgovori po svim upitima koje građani upute, te smo u više navrata apelovali da se navedeni brojevi ne koriste za neosnovane prijave ili za upite o informacijama koje su već javno objavljene u sredstvima javnog informisanja. Kojim proizvodi je ograničena cijena, šta podrazumijeva policijski čas, koje su to mjere pojačane higijene koje se preporučuju i slična pitanja, su informacije koje su već objavljene na zvaničnim internet stranicama nadležnih organa – ističu iz ove institucije, te pozivaju građane da ovakve informacije potraže na internet stranicama nadležnih službi.

Njihovi kapaciteti su, podsjećaju, ograničeni, morali su obaviti i reorganizaciju rada kompletne institucije kako bi odgovorili brojnim zadacima koji su im povjereni, a na prvom mjestu u cilju suzbijanja širenja bolesti izazvane virusom korona.

Podsjećamo, Inspektorat je zbog aktuelne situacije izazvane pojavom virusa korona, u cilju provođenja mjera na zaštiti zdravlja stanovništva i suzbijanju širenja virusa, te u cilju zaštite potrošačkih, radničkih i drugih prava građana, obezbijedio poseban besplatan broj telefona 0800 5 0612 na koji građani mogu da prijave uočene nepravilnosti. Pozivom na ovaj broj građani trebaju nakon zvučnog signala da saopšte svoju prijavu, koju obrađuju operateri Centra za prijave i pritužbe Inspektorata RS i dostavljaju nadležnim službama u rad.

Takođe, građanima je omogućeno da svoje prijave dostave i u formi tekstualne poruke, putem društvenih mreža Viber, WhatsApp i Telegram, na broj telefona +387 66/701 170.

Tagovi: