Preporuka za vikend: Bogat program 12. Festivala animiranog filma "Banjaluka 2019"

Ovog vikenda  posjetioce 12. Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2019“ očekuju brojni sadržaji.

Program počinje danas (subota) u 11 časova, za kada su planirani filmovi odabrani za Dječiji takmičarski dio Festivala.  Radi se o ostvarenjima namjenjenim djeci od sedam do 11 godina.

Festival će biti nastavljen od 16.30 časova filmovima u programu „Panorama“, dok je za 18 časova planiran drugi dio animirane serije „Inspektor Maska“.

Treći dio Takmičarskog programa planiran je od 20 časova, a posjetioci će imati priliku da vide najbolja animirana ostvarenja iz svijeta, nastala u proteklih godinu dana.

U okviru programa "Emile Awards 2018" (nagrada za najbolje evropske animirane filmove), koji počinje u 22 časa, biće prikazano devet animiranih filmova, nagrađenih u različitim kategorijama.

Ovogodišnja selekcija animiranih filmova je reprezentativni presjek evropske animacije, čime značajno dopunjuje takmičarske programe.

Nedjeljni program Festivala animiranog filma počinje u 14 časova, promocijom Strip albuma „Ohrabrenja“.

Radi se o izdanju poznatog srpskog strip autora i člana ovogodišnjeg žirija festivala, Saše Rakezića Zografa, u izdanju "Devete dimenzije" iz Banjaluke.

Od 16.30 na programu je Panorama.

Festival ove godine priređuje i retrospektivu filmova nedavno preminulom bosanko-hercegovačkom animatoru Jurinku Rajiču, direktoru Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), koji je godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine učestovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru.

Svoje veliko iskustvo u animaciji koje je sticao u studijmima "Kroacia filma" radeći na prvim jugoslovenskim dugometražnim animiranim filmovima "Čudesna šuma" i "Čarobnjakov šešir" uspješno je prenosio na generacije najmlađih polaznika, od kojih su se mnogi kasnije gradili i kao samostalni autori animiranog filma.

U okviru cjelovite retrospketive biće prikazano deset kratkih animiranih filmova nastalih u periodu 2000 – 2014. godine.

Ovaj program počinje u 18 časova.

Četvrti blok Takmičarskog programa planiran je od 20 časova.

Od 22 časa publika će imati priliku da se upozna sa portugalskom animacijom.

Savremeni portugalski animirani film, koji priređuje António Costa Valente, biće predstavljen sa devet animiranih filmova novije produkcije.

Portugalska animacija posljednjih godina bilježi uspjehe u svijetu, posebno u segmentu kratkih animiranih filmova u različitim tehnikama animacije.

Ulaz na sve festivalske sadržaje u banjalučkom „Palasu“ i trebinjskom Kulturnom centru je besplatan.