Predstavljen pokret "Banjaluka zove": Stranka bez članstva i predsjednika

Novi politički pokret pod nazivom ''Banjaluka zove", danas je zvanično predstavljen u ovom gradu.

Saša Lazić jedan od osnivača rekao je da novi politički pokret neće imati predsjednika već predsjedništvo i izvršni odbor koje će osim njega činiti Mirna Savić-Banjac i Dražen Milosavljević. Rečeno je i da pokret  neće imati ni članstvo ni članske kartice, a da su svi dobrodošli da se pridruže. 

- Ideja o nastanku pokreta desila se nakon što smo Mirna i ja izašli iz NDP, nakon izdaje i prevare. Pokretu smo dali ime: Narodni pokret 'Banjaluka zove.' Društvo vapi za poštenim ljudima u politici. Srpska se nalazi u trećoj fazi odlaska naroda, ostala je bez više od otrećine stanovništva u odnosu na vrijeme poslije rata - rekao je Lazić na današnjoj pres konferenciji.

Naveo je da su on i Mirna Savić-Banjac, nakon napuštanja Narodnog demokratskog pokreta (NDP), imali ponude od praktično svih političkih stranaka da se uključe, ali su odlučili da idu svojim putem "jer na političkoj sceni rijetko ko nije ukaljan."

- Pokret ima naizgled lokalno ime ali neće biti problema da djelujemo u drugim opštinama i imamo najave osnivanja opštinskih odbora u nekim mjestima. Prvo što slijedi su lokalni izbori i pokušaćemo da u Banjaluci napravimo značajan rezultat - rekao je Lazić i najavio prvu stranačku konvenciju za 15. februar. 

Objasnio je i da će pokret izaći na lokalne izbore sa svojom listom, a podržati nekog od kandidaza za gradonačelnika, iako nije precizirao koga.

Savić-Banjac je izjavila da oni nisu u politici po svaku cijenu i da je vrlo moguće da ona sutra više ne bude odbornik, ali da to nema nikakve veze jer će se borba nastaviti bila ona na funkciji ili ne.

- Od prvog trenutka smo rekli svim ljudima oko nas nešto što je vrlo nepopularno, a to je da nijedan čovjek koji je uz nas ne može očekivati da jednog dana, ako i kad budemo na vlasti, može prečicom ostvarivati lične interese, samo zato jer je pripadnik neke grupacije oko nas - kaže Mirna Savić-Banjac.

Dražen Milosavljević, koji je takođe član predsjedništva pokreta, rekao je da su stranke danas više nalik na filijale zavoda za zapošljavanje sa elementima mafije, a da pošteni ljudi napuštaju ovaj prostor masovno.

- Javila se potreba da se pojavi novi politički subjekt koji će po svemu biti različit na političkoj sceni. Zato sam se uključio - rekao je on. 

Na konferenciji za novinare pokreta predstavljen je i generalni sekretar Boris Indžić.

Savić Banjac i Lazić su napustili stranku Narodni demokratski pokret nakon opštih izbora 2018. godine kada je rukovodstvo te stranke odlučilo da uđe u koaliciju sa vladajućim partijama u RS. Odbornici su u Skupštini Grada Banjaluka.

Mondo.ba