Predsjednik Udruženja književnika dobio nagradu Udruženja književnika!

Nagradu „Đuro Damjanović“ Udruženja književnika Republike Srpske (Podružnica Banja Luka) dobio je predsjednik Udruženja Predrag Bjelošević! Da stvar bude gora Bjelošević je nagradu dobio za knjigu poezije „Zajedno, sa zidovima“ koju je objavilo upravo Udruženje književnika RS.

Nagradu je Bjeloševiću dodijelio tročlani žiri - Goran Šaula (predsjednik), Zlatko Jurić i Danijel Gatarić (članovi). Šaula je u kratkoj izjavi za naš portal rekao da je žiri ocjenjivao knjige, a ne predsjednika. Prvi čovjek Podružnice Banja Luka Udruženja književnika RS Miladin Berić ne želi da komentariše ovaj slučaj.

- Imao sam knjige koje sam mogao poslati na konkurs za ovu nagradu, ali smatrao sam da to ne bi bilo korektno. Ne bih mogao da se „operem“ nakon što bih to uradio – kazao je Berić za naš portal.

Književnica Tanja Stupar Trifunović za naš portal kaže da je postala tradicija da predsjednici Udruženja književnika Republike Srpske budu nagrađeni nagradom udruženja čiji su predsjednici.

- Nije vic iako tako zvuči. U praksi to znači da prvo sam sebi objaviš knjigu u izdanju pomenutog udruženja čiji si i predsjednik i glavni urednik i izdavač, nakon toga imenuješ žiri koji ti dodjeli nagradu čiji je osnivač to isto udruženje – kaže Stupar Trifunović.

Na ovo je, dodaje ona, upozorila prije par godina, ali očigledno da nema nikakvog efekta. Nedavno je, kaže Stupar Trifunović. Održan panel o književnosti na kojem je jedan od učesnika bio i Bjelošević i jedan od zaključaka je bio da bi nagrade trebale biti transparentnije dodjeljivane.

- Ovo bi izgleda trebala biti ilustracija te transparentnosti u praksi. Rezultat ovakve višegodišnje prakse jesu obesmišljene nagrade bez ikakvog kredibiliteta i produbljivanje nepovjerenja u domaću književnost – smatra Tanja Stupar Trifunović.

Bjeloševiću ovo nije prva nagrada Udruženja književnika koju je dobio kao član uprave Udruženja. On je 2014. godine dobio Godišnju nagradu Udruženja književnika RS za knjigu „Kardiogram bjekstva“. Bjelošević je tada bio potpredsjednik Udruženja. Godinu dana kasnije istu nagradu je dobila predsjednica Udruženja Jovanka Stojičinović Nikolić za zbirku pjesama „Trinaesti stepenik“.

Bjelošević nije želio da odgovori na naša pitanja.

G. Dakić

Tagovi: