Predsjednica Cvijanović posjetila novoizgrađenu fabriku obuće: Milion čizama iz Prnjavora i do Australije

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je novopodignuta Poslovna zona Vijaka u Prnjavoru, u kojoj proizvodne pogone već ima sedam preduzeća, pun pogodak i da je ova lokalna zajednica odlično iskoristila izgradnju auto-puta ovim dijelom Srpske od Doboja do Banjaluke.

Cvijanovićeva je posjetila novoizgrađenu fabriku obuće „De Veli“, u italijanskom vlasništvu, a koja zapošljava 86 ovdašnjih radnika, od kojih je nekolicina posao dobila i u vrijeme pandemije.

"Zadovoljstvo je vidjeti ovakav privredni kapacitet koji zapošljava 86 ljudi sa namjerom da taj broj bude mnogo veći, sa prepoznatljivim proizvodom koji nalazi svoje mjesto na globalnom tržištu jer su prisutni na svim kontinetima. A, sve uz podršku ovdašnjih lokalnih vlasti, koje istu podršku imaju od republičke vlasti, u cilju poboljšanja privrednog ambijenta i zapošljavanja ljudi", rekla je novinarima
Cvijanovićeva.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš je podsjetio da je do prije neku godinu današnja zoni bila livada pod barom. Prije četiri godine, kako je naveo, zahvaljujući Vladi RS i predsjednici Cvijanović, opština je dobila 20-godišnji spor i sa poljoprivrednog preduzeća prenos u vlasništvo 120 hektara zemljišta, u minimalnoj vrijednosti od 24 miliona KM.

"Uz izgradnju auto-puta dobili smo novu razvojnu perspektivu. Nizom olakšica, omogućili smo da već sedam kompanija po povoljnoj ceni kupi placeve. Recimo, pomoć opštine na 10.000 kvadrata iznosila je više od 100.000 maraka. Zemljište je u skladu sa zakonom prometovano po cijenama šest do sedam puta nižim od tržišne s ciljem da se pomogne privrednicima, a stopa poreza na nepokretnosti
smanjena je na najniži mogući nivo", rekao je Tomaš.

On je naveo da u Poslovnoj zoni „Vijaka“ trenutno ima sedam privrednih subjekata koji su kupili veće placeve.

"Jedna od njih je i firma „De Veli“ sa kupljenih 30.000 metara kvadratnih zemljišta. Ponosni smo da njena prepoznatljiva zaštitna čizma kao i drugi proizvodi dosežu  i do najudaljenijih dijelova svijeta, sa godišnjim izvoznim aranžmanom od oko 10 miliona maraka", istakao je Tomaš.

PUNE RUKE POSLA I ZA VRIJEME PANDEMIJE

Nakon nedavnog preseljenja iz stare zakupljene hale, kako kaže Dajana Smiljić direktorka firme „De Veli“, 86 radnika uposleno je u novoizgrađenoj vlastotoj fabrici na Vijaci. To najbolje govori o opredjeljenosti italijanskog vlasnika o opstanku u Prnjavoru.

"Godišnje proizvedemo oko milion pari obuće, uglavnom čizama od ukupno oko 50 raznih vrsta artikala, od čega 98 odsto izvezemo širom svijeta. Od Evrope, Azije, Australije i gotovo svih drugih dijelova svijeta. I tokom pandemije, inače, imali smo pune ruke posla, pa smo u septembru i oktobru zaposlili još osam radnika, a uz povećanje proizvodnje planiramo i novi prijem", najavila je direktorka Dajana
Smiljić.

N. ĐURIĆ