Povratak u gradske vrtiće čeka više od 1.000 mališana

Zbog aktuelne epidemiološke situacije brojni mališani, iako su upisani, ne mogu da borave u svojim obdaništima, a prema podacima nadležnih, na povratak u gradske vrtiće čeka više od 1.000 najmlađih Banjalučana. 

Prije pandemije u gradskim vrtićima je, prema zvaničnim evidencijama, bilo upisano više od 2.000 djece, ali trenutno, zbog važećih mjera, samo dio njih može provoditi vrijeme u obdaništima, dok su njihovi roditelji na svojim radnim mjestima, piše Srpskainfo.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da je prethodnih dana u vrtićima u prosjeku boravilo oko 700 djece.

Ona navodi da roditelji 1.067 djece žele vratiti u vrtiće svoje mališane, ali im vrtići to ne mogu omogućiti, zbog ograničenja koje kaže da po grupama maksimalno može biti 15 djece.

Prema njenim riječima roditelji tih mališana imaju sklopljene ugovore s Centrom, odnosno njihova djeca su upisana u gradske vrtiće.

Kurtinovićeva kaže da roditelji svaki dan zovu i raspituju se kada će biti moguće da svoju decu dovedu u vrtiće.

- Dnevno imamo oko 50 takvih poziva. Skoro sve djelatnosti su počele da rade, malo ko radi od kuće i oni zbog svojih obaveza i poslova moraju djecu vratiti u vrtiće, tako da nam to ograničava mogućnosti svima – navela je ona.

Dodala je da u takvim situacijama kažu roditeljima da nisu u mogućnosti da prime njihovu djecu zbog instrukcija koje su dobili od Instituta za javno zdravstvo RS o maksimalnom broju djece po grupama.

– Pokušavamo im objasniti da odluka o broju djece u grupama nije u našoj nadležnosti i da kao i svi ostali moramo poštovati mjere koje su propisane – dodala je Kurtinovićeva.

Problemi sa smještajem djece, odnosno ograničenja do 15 mališana po grupi je razmatrano i na posljednjoj sjednici gradskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj su bili i predstavnici Instituta za javno zdravstvo RS, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Ne vjerujem da će u skorije vrijeme biti promijenjena ta instrukcija, s obzirom da svaki dan imamo porast broja novozaraženih. Pored toga, bilo je i slučajeva pojave virusa korona u nekim vrtićima van Banjaluke – naveo je on.

Kada se sve to uzme u obzir, Radojičić kaže da ne očekuje da će uskoro biti promijenjena ta norma.

-Ne smijemo staviti 30 djece u jednu grupu – kategoričan je on.

Informacije koje svakodnevno stižu sa terena nisu nimalo ohrabrujuće i pokazuju da će se povratak svih mališana u vrtiće ostaviti za neko bolje vrijeme.

Prema zvaničnim podacima nadležnih, u RS je prethodnih dana došlo do naglog porasta novozaraženih virusom korona. Na dnevnom nivou te cifre su se kretale od 4o do 80 zaraženih građana Srpske, dok su u subotu bila registrovana čak 103 nova slučaja, od čega je 16 iz Banjaluke.

banjaluka.net

Tagovi: