Ponovo dozvoljen izvoz, tona peleta skočila na 1.000 KM

Prvi šleperi ogrevnog drveta iz Bosne i Hercegovine otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drva izuzet taj energent.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. oktobra.

Najnovija odluka Savjeta ministara BiH donijela je velike probleme jer se sada ne može kontrolisati ni tržište u BiH, kazao nam je Muhamed Helać, menadžer Drvosječe, koji ogrevno drvo, ugalj, brikete prodaje u cijeloj Bosni i Hercegovini, piše Faktor.

- Ogrevno drvo je i sirovina za proizvodnju peleta i briketa i sada smo došli u situaciju da nam opet fali osnovna sirovina za ove energente. Zbog toga cijena peleta ovih dana ponovo raste i premašila je 1.000 maraka po toni! Porasla je i cijena iscijepanog drveta na 165 maraka i prije desetak dana bila je 148 maraka po kubnom metru. Nakon dozvoljenog izvoza ogrevnog drveta do pojeftinjenja ogrjeva ni slučajno neće doći i već se povećavaju cijene. Naša firma više ne prodaje pelet jer nam fabrike nude tonu peleta za 950 maraka i to je cijena bez prijevoza do našeg skladišta, a kasnije i do kupca. Kada se uračuna i prijevoz, tona peleta bi premašila hiljadu maraka i zato smo pelet izbacili iz prodaje - kaže Helać.

Građani umjesto peleta kupuju mrki ugalj po cijeni 285 maraka za tonu i lignit po toni za 195 maraka.

banjaluka.net

Tagovi: