„Poljoklast“ uspio da realizuje niz aktivnosti uprkos pandemiji

Godišnja skupština klastera „Poljoklast“ održana je danas u Brodu, a na skupštini je usvojen Zapisnik sa osnivačke skupštine, Izvještaj o radu i provedenim aktivnostima, te Finansijski izvještaj.

S obzirom na vanredne uslove koje je u cijelom svijetu izazvala epidemija virusa korona „Poljoklast“ je uspio da realizuje niz predviđenih aktivnosti koje su dale pozitivne rezultate u smislu pomoći pri promociji i marketingu proizvoda naših proizvođača, rekla je Julijana Petrović, menadžer „Poljoklasta“.

„Uspjeh Poljoklasta je što smo se registrovali na EU platformi, a u narednom periodu planiramo uspostaviti saradnju sa klasterima van Republike Srpske. Nadamo se da će naše aktivnosti uz aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbijediti domaćim poljoprivrednicima izvoz u zemlje Evropske unije“, rekla je Petrović.

I predsjednik skupštine „Poljoklasta“ Vid Rakić istakao je da je od osnivanja 2019. godine do danas realizovao niz predviđenih aktivnosti, ali i istakao da je napravljena dobra platforma za realizaciju niza projekata u narednom periodu.

Jedna od aktivnosti u narednom periodu jeste osnivanje zadruga, rekla je Slađana Berić-Tovirac, terenski konsultant za područje dobojske regije i objasnila da na području dobojske regije postoji veliki broj poljoprivrednih udruženja ali ova udruženja su neprofitne organizacije koje ne mogu same da zaokruže poslovanje, dok zadruge predstavljaju napredniji nivo organizovanja proizvođača i u mogućnosti su da samostalno organizuju proizvodnju i fakturišu usluge.

Prvoj godišnjoj skupštini Poljoklasta, pored domaćina i predstavnika opštinske uprave, prisustvovali su predstavnici gradova, opština i udruženja iz Dervente, Doboja, Stanara, Modriče, Pelagićeva i Donjeg Žabara. Violeta Lemić i Dragan Vučković iz jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Radmila Cvijić i Dragiša Marković ispred resora za pružanje stručnih usluga iz Doboja, te Slađana Berić-Tovirac terenski konsultant za područje dobojske regije.

D.M.