Policijo stanice Doboja, zašto pade ŠG „Borja“?

Policijski službenici PU Doboj saslušali su prošle sedmice čelne ljude Šumskog gazdinstva „Borja“ i nekoliko drvopriređivača zbog namještanja tendera, saznaje portal mojteslic.info.

Izvor blizak istrazi za naš portal kaže da je u petak, 15. januara, trebao biti objavljen tender o izvođenju radova u ŠG „Borja“, ali je uprava odlučila da se dan ranije nađe sa izvođačima radova i da dogovore kome će pripasti koji posao.

„Posljednja tri-četiri mjeseca pokrenuto je nekoliko istraga kada je u pitanju ŠG ’Borja’. Oduzeto je oko 10.000 kubika nelegalno isječene robe iz državnih šuma. Svi su pod nadzorom već duže vrijeme. Policija je saznala za sastanak uoči tendera i spriječila je još jedan kriminal. Svi su saslušani“, kaže naš sagovornik.

Nezvanično saznajemo da su saslušani vlasnici drvopriređivačkih kompanija „Elgrad“, „Braća Đurić“ i „Gora“. Drvopriređivači su, kaže naš sagovornik, u panici, jer znaju da krađa šume ne može lako da se sakrije.

„Nije to žvaka da se lako ukrade. Moraš utjerati mašinu u šumu, potom dovući sjekač, zatim traktor da izvuče trupce koji se potom krešu. To je i te kako vidljiv i težak posao. Nastaju veliki problemi ako nisu svi u kombinaciji“, kaže naš sagovornik.

I ranije je, dodaje naš izvor, bilo sličnih akcija, ali je sve to rješavala lokalna politika. Nakon rezultata lokalnih izbora u Tesliću stvari su se, dodaje on, ipak promijenile.

„Institucijama će trebati godinu dana samo da utvrde šta je sve nelegalno urađeno. Evidentirana je i gola sječa koju do sada niko nije zabilježio. Drvopriređivači su redom ’zakucani’ i izvjesno je da će uskoro biti hapšenja“, rekao je naš sagovornik.

Tehnički direktor ŠG „Borja“ Slaviša Prodanović nije želio da komentariše ove navode.

Nedavno je smijenjen i direktor ŠG u Gradišci Milan Sredojević. On je smijenjen istog dana kada je i Slaviša Opačić imenovan za v.d. direktora ŠG „Borja“ umjesto dotadašnjeg v.d. direktora Stojana Božića.

Krajem 2019. godine došlo je do smjene direktora ŠG „Borja“. Umjesto šefa Kluba odbornika SNSD-a u SO Teslić Miše Stojanovića došao je takođe kadar SNSD-a Stojan Božić. Božić je, prema pisanju medija, „čovjek“ odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić Srđana Klječanina koji preko porodične firme nekoliko godina uspješno posluje sa Šumama RS, naročito sa ŠG „Borja“.

G. Dakić

Tagovi: