Podrška proizvođačima borovnice na regiji Gradiška-Laktaši-Srbac

Na imanju poljoprivrednog proizvođača Milana Kočića u Romanovcima u Gradišci, predstavljena je inicijativa podrške proizvođačima borovnice u Republici Srpskoj koja se realizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Inicijativu je pokrenuo Poljoprivredni klaster GLS (Gradiška – Laktaši – Srbac), a rad se zasnivao na organizovanosti proizvođača borovnice, animiranju Lidera (Naša borovnica doo, Srbac) i pripremi projektne dokumentacije za povezivanje proizvođača sa RCDP projektom (Projekat razvoja ruralne kunkurentnosti).

Prvi rezultat ove inicijative je zajednička nabavka poljoprivrednog repromaterijala čime će proizvođači borovnice po prvi put započeti sa ujednačenom tehnologijom proizvodnje. Za ukupno 10 proizvođača, većinski sa regije GLS, ali i opština Čelinac, Novi Grad i Petrovo, osiguraće se subvencionisani repromaterijal neophodan za održavanje tekuće proizvodnje.

U narednom periodu, Poljoprivredni klaster GLS nastaviće sa sličnim, a ono što je još važnije i drugim aktivnostima koje su važne za povećanjekonkurentosti malih proizvođača.

Podršku u provođenju aktivnosti pruža Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Gradiška.

Ranko Šikman, stručni saradnik jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata- područna jedinica Srbac, kaže da je značaj ovakvih projekata višestruk u pogledu podizanja zasada, ali i prodaje proizvoda.

,,Značaj ovakvih projekata ogleda se u podsticanju proizvodnje borovnice, primjerima dobre prakse, da se mogu proizvesti kvalitetni proizvodi za prodaju, čime se ostvaruju prihodi, kao i podizanje novih zasada. U okviru projekta, daju se dva start-ap paketa, od kojih je prvi dodijeljen u toku prošle sedmice, a u drugom dijelu je planirana podjela paketa koji sadrže sadnice, treset sječku i sredstva za zaštitu“, kaže Šikman.

On dodaje da na području opštine Srbac ima devet proizvođača borovnice, te ističe da je važno pomenuti da je lider u ovom projektu naš sugrađanin Bojan Vidović, vlasnik impozantnog zasada borovnice. Vidović je izvršio nabavku repromaterijala koji je podijeljen kooperantima.