Podrška povrtarskoj proizvodnji: Donirana 23 plastenika

Povrtari u opštinama Šamac, Donji Žabar i Pelagićevo dobili su vrijednu pomoć za proširenje proizvodnje, 23 plastenika vrijedna 88.000 maraka. Sredstva su obezbijeđena u Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj IFAD, posredstvom Ministarstva poljoprivrede i opština.

Porodica Pejić iz Tišine kod Šamca bavi se proizvodnjom povrća u plasteniku i na otvorenom polju. Paradajz, papriku i patlidžan prodaju na pijacama u okruženju, a novi plastenik će im omogućiti proširenje proizvodnje.

- Nastojimo da proširimo proizvodnju u našim mogućnostima i evo polako ide to nekim svojim tokom, uključeni smo svi u ovu proizvodnju, kompletna porodica, djeca, roditelji, mi - kaže Ljubiša Pejić.

Cilj projekta koji je udruženje poljoprivrednika “Posavina” iz Obudovca kandidovalo Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj jeste podrška malim proizvođačima da poboljšaju uslove rada i ostvare veće prihode od poljoprivrede.

- Značaj i uticaj projekta je u tome što proizvođače koji duži niz godina rade za slobodno tržište, pokušavamo integrisati kroz lance vrijednosti, odnosno jačanjem kapaciteta poljoprivrednih proizvođača uvezujemo ih u jedan sistem praćenja Ministarstva poljoprivrede što podrazumijeva i edukaciju i povezivanje sa otkupljivačima - rekla je Slađana Tovirac iz Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede RS.

Načelnik Odjeljenja za privredu i inspekcijske poslove opštine Šamac Predrag Nedić rekao je da lokalna zajednica podžava i sufinansira projekte udruženja građana, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, jer omogućavaju zapošljavanje i samozapošljavanje stanovništva u seoskom području.

Vrijednost 15 plastenika koje su sa deset odsto sufinansirali šamački povrtari, a preostali iznos kroz IFAD projekat Ministarstvo poljoprivrede i Opština, je 66.000 maraka.

M. L.