Pod lupom dokumentacija o smrti Srpčanina, saslušani stanodavac i taksista

U sklopu provjere o okolnostima smrti Srđana Cvijića (31) iz Srpca, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima preminuo u Banjaluci u noći između 28. i 29. septembra, u svojstvu svjedoka saslušani su i njegov stanodavac te taksista koji je tridesetjednogodišnjaka kobne noći dovezao do Službe hitne medicinske pomoći, a pod lupom je i dokumentacija Doma zdravlja Banjaluka.

Potvrdili su to sagovornici "Nezavisnih" upućeni u ovaj proces, koji podsjećaju da je, osim njih dvojice, kao svjedok saslušan i Srđanov brat Nemanja.

Porodica Cvijić skoro dva mjeseca traga za istinom i traži da se utvrdi odgovornost pripadnika Službe hitne medicinske pomoći, odnosno da se ustanovi po čijoj odluci te večeri, kada je Nemanja zvao Hitnu pomoć, po njegovog brata nije došlo sanitetsko vozilo pa ga je morao voziti taksijem, a u koji ga je unio uz pomoć stanodavca.

Ranije nam je, podsjećamo, potvrđeno da su pokrenute provjere.

"Okružno javno tužilaštvo Banjaluka dostavilo je Zahtjev za prikupljanje dokaza i obavještenja. Naredbom postupajućeg tužioca saslušan je određeni broj lica i dostavljena je tražena dokumentacija", rekli su za "Nezavisne" iz PU Banjaluka, dok su nam iz Okružnog javnog tužilaštva kazali da se u ovom predmetu prikupljaju potrebna obavještenja i dokazi u cilju donošenja odluke.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da su 19. oktobra od Sektora kriminalističke policije PU Banjaluka dobili zahtjev za dostavu dokumentacije, te su, kako dodaju, tri dana kasnije dostavili traženu dokumentaciju i podatke. Nešto kasnije, kako nam je potvrđeno, policija je tražila još podataka.

"Devetog novembra dostavili smo dodatno tražene podatke po zahtjevu Policijske uprave Banjaluka, Sektor kriminalističke policije, od 3. novembra", rekli su za "Nezavisne" iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da su odmah po prijemu žalbe Nemanje Cvijića, brata preminulog, a koja im je stigla 2. oktobra, proslijedili zahtjev za izjašnjenje osoblju Službe hitne medicinske pomoći, kao i zahtjev za dopunu izjašnjenja od 6. oktobra.

"U toku je postupak utvrđivanja odgovornosti radnika povodom navoda iznesenih u žalbi člana porodice preminulog, a sve u skladu sa zakonskim propisima i internim aktima ustanove. Po okončanju disciplinskog postupka, podnosilac žalbe će biti blagovremeno obaviješten, odnosno upoznat sa svim preduzetim mjerama", tvrde iz Doma zdravlja Banjaluka.

Nemanja Cvijić, brat preminulog mladića, kaže da je sa ovim slučajem upoznao i resornog ministra Alena Šeranića, kojem je poslao otvoreno pismo.

"U vezi sa ovim slučajem, jedini komentar od strane javnih institucija sam dobio od strane direktorice Doma zdravlja koji se sveo na: 'Ne bježimo od eventualnih grešaka…. Greške se dešavaju'", napisao je Nemanja u tom pismu.

Ožalošćeni brat u izjavi za "Nezavisne" kaže da je u kontaktu sa postupajućim tužiocem te da ima informacija onoliko koliko može dobiti s obzirom na istragu.

"Iskreno, kada je u pitanju istraga, ne nadamo se previše, ali i dalje vjerujemo u pravdu", rekao je Nemanja za "Nezavisne".

Srđan je preminuo na Urgentnom odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje su ga odvezli vozilom Hitne medicinske pomoći, a u koju je dovezen taksijem.

Nemanja je, podsjetimo, ranije izjavio da je kobne noći od dispečerke Hitne pomoći dobio odgovor da "prošetaju" do Hitne pomoći, a kada joj je objasnio da se Srđan guši, da ne može da diše niti hoda, predložila im je da zovnu taksi.

Tagovi: