Počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2019“

Večeras je u Banjaluci, ali i u Trebinju, počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2019“. Po prvi put otkad Festival postoji svečanog otvaranja nije bilo.

Organizatori Festivala odlučili su se na ovakav potez kako bi upozorili da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati sa krajnje minimalnim finansijskim sredstvima, na prvom mjestu Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je ovogodišnji Festival pomoglo samo sa 13.000 KM.

Direktor Festivala Goran Dujaković rekao je da se kroz ovaj Festival reflektuje cjelokupna situacija u kulturi Republike Srpske.

- Sa 13 hiljada, koliko nam je dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, nemoguće je napraviti jedan ovakav Festival. U situaciji smo kada iz godine u godinu dobijamo sve više filmova na konkurs, a sve manje novca za organizaciju – istakao je Dujaković.

Publika je prve festivalske večeri imala priliku da pogleda prvi blok filmova koji su u takmičarskom programu.

Festivalski sadržaji sutra (petak) počinju u 11 časova, filmovima odabranim u Dječiji takmičarski program.

Od 18 časova planiran je program „EX YU panorama“, dok će filmovi u drugom takmičarskom dijelu biti prikazani od 20 časova.

Od 22 časa publika će imati priliku da pogleda animiranu seriju „Inspektor Maska“.

Ova prva animirana serija na prostoru Jugoslavije, biće po prvi put prikazana kompletna, restaurisana u dva bloka. Trinaest epizoda serije koje su snimljene u periodu 1962 - 1963. godine, postiglo je veliki uspjeh i u produkcionom smislu osposobilo "Zagreb film" za složenije projekte tog tipa, na prvom mjestu, realizaciju "Profesora Baltazara", čija proizvodnja započinje krajem šezdesetih godina.

Žiri ovogodišnjeg Festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u Bosni i Hercegovni, koja tradicionalno posljednjih nekoliko godina finansira štampanje kompletnog promotivnog materijala.

Ulaz na sve projekcije u Cineplexx-u „Palas“ i Kulturnom centru Trebinje je besplatan.