Počela prodaja monografije opštine Srbac

Monografija opštine Srbac pod nazivom “Srbac-monografski zapisi” od danas se može kupiti u kancelariji srbačke Prosvjete u zgradi iznad bivše Gradske apoteke u Prvomajskoj ulici (treći sprat).

Prodaja monografije će se vršiti od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 13 časova, a cijena knjige je 20 KM.

Dodatne informacije se mogu dobiti u istom terminu putem telefona: 051/740-154.

Kako bi izašla u susret građanima koji su pokazali interes za ovim kapitalnim djelom, Opštinska uprava Srbac je omogućila da se sadržaj monografije besplatno preuzme u elektronskoj formi na našoj internet stranici. To ćete učiniti na način da prvo kliknete na zadati link OVDJE a zatim na opciju PREUZMI kako biste prebacili knjigu na vaš uređaj.

Promocija monografije je bila planirana da se održi u ponedjeljak 2. novembra ali je odgođena do daljeg zbog epidemiološke situacije.

Monografija opštine Srbac nedavno je izašla iz štampe nakon gotovo dvije i po godine rada a nastala je u izdanju Opštine Srbac, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i štamparije Grafomark iz Laktaša.

Knjiga je napisana na 428 stranica i obiluje sa 369 fotografija, brojnim dokumentima, ilustracijama i raznovrsnim podacima koji datiraju još od rimskog doba pa sve do današnjih dana. U monografiji su opisane istorijske ličnosti, duhovni i kulturni stvaraoci, privrednici, zdravstveni, prosvjetni, sportski i drugi radnici koji su svojim likom i djelom zaslužili da ostanu upisani u istoriju naše lokalne zajednice, a među njima je i 26 doktora nauka.

Urednik monografije je Žarko Šarić a na pisanju je bilo angažovano 19 autora. Najveći dio posla obavili su članovi redakcionog odbora: Gordana Đukić, Ranko Šarić, Danilo Košutić, Žarko Šarić, Miloš Milinčić i Dejan Jovičić, koji su napisali 295 od ukupno 428 stranica.

Ostatak tema obradili su drugi autori, među kojima su: protosinđel Teofil, protonamjesnik Željko Sarić, dr Miomir Šaula, Sandra Miholjčić, Slavica Repić, Vićo Kovačević, Obrad Nikičević, Radisava Šuščević, Sanela Vidović, Proko Dragosavljević, Predrag Dragosavljević, Željko Babić i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević.

Na lekturi i korekturi su bili angažovani članovi srbačke Prosvjete, Gordana Đukić i Miloš Milinčić, a dizajn korica je uradio Milan Krajinović. Saradnik na izradi monografije je bio i Konstantin Šarić.

Knjiga je nastala pod pokroviteljstvom Opštine Srbac a na čelu organizacionog odbora nalazio se načelnik opštine Mlađan Dragosavljević. U odboru su još bili i: Marko Miholjčić, Vladimir Gužvić, Gordana Đukić i Karolina Stanišljević.