Petar Kočić sa knedlom od batata i ufrkanim kaktusom (FOTO) 

Banjolučki festival cvijeća i plodova otvoren je danas u Parku „Petar Kočić“, a boje jeseni privukle su pažnju brojnih prolaznika. Građani koji prošetaju parkom naredna dva dana mogu da vide i pazare raznovrsne proizvode - od egzotičnog povrća i cvijeća do neobičnih kolača.

 

 


Ponosni uzgajivači biljaka posjetiocima su strpljivo predstavljali proizvode. Svaki postavljeni štand pažljivo je popunjen i okićen raznobojnim proizvodima koji su uzgojeni u staklenicima i gradskim baštama. 
Na nekoliko štandova sa kaktusima zastali su gotovo svi posjetioci sajma, a za jednim od njih je i uzgajivač ovog cvijeća Branka Končar. Ona je kazala za naš portal da se cvijećem počela baviti iz hobija, a da danas u svom stakleniku uzgaja ogroman broj rijetkih primjeraka kaktusa.

 

 


- Imam staklenik sa cvijećem, uzgajam sigurno stotinjak vrsta ove biljke. Kod nas kaktusi uspijevaju, otporni su. Mnogi mogu čak i da prezime napolju. Imam vrste koje prežive i brutalne temperature, 30 stepeni ispod nule – kazala je Branka za mojabanjaluka.info. 


Istakla je da najveće uzgojene primjerke ne nosi na sajmove jer su gotovo nemogući za transport, ali nekoliko primjeraka je ipak donijela ove godine u park.


- Ovaj kaktus nema niko! To je vrsta opuntije, a ja ga zovem „ufrkani kaktus“ – rekla je Branka dok nam je ponosno pokazivala ovaj neobični cvijet. Posebno je prezentovala i “kapitalca” koji je ove godine dao čak 200 cvjetova.


- Cvijet kaktusa kratko traje i to je velika šteta, jer su impresivni, budu raznih boja - ljubičasti, prljavo rozi i bijeli -  kazala je naša sagovornica. Dodala je da bodlje kaktusa ne predstavlju izazov za uzgajivače, te da nisu strašne, niti opasne.

 

 


- Nekada nosim rukavice, ali najčešće ne. Organizam i koža svakako odbacuju strana tijela, pa tako i bodlje ispadnu. Naravno, ima raznih taktika za presađivanje kako bi se izbjegle bodlje, ali nama oduzimaju puno vremena – kazala je Branka.


Povrće koje se ne može svakodnevno naći na pijaci dalo je svoje plodove i u “Gradskim baštama”, a Vedrana Mačković upoznala nas je sa izloženom ljekovitom biljkom koja potiče iz Južne Azije.


- Gorka dinja, momordika je rijetka biljka. Ovdje uspijeva odlično, odgovara joj ovo podneblje. Ona izgledom podsjeća na krastavac i izuzetno je zdrava. Zanimljivo je da se od ove biljke koristi sve – plod, list, cvijet. Zdrava je za jetru, koriste je dijabetičare i pomaže kod stomačnih problema. Nekada se govorilo „gorak kao pelin“, ali momordika je gorča - rekla je Mačkovićeva za naš portal. Kazala je da se od raznih dijelova ove biljke mogu praviti čajevi i sokovi.


Na štandovima su izloženi i neobični patlidžani, nekoliko različitih vrsta tikvica, kao i kolači. Kazala je da su kolači koji su ove godine izloženi u parku dokaz da se od domaćih proizvoda može napraviti gotovo sve.

 

 


- Knedlu od batata nigdje u gradu nećete pronaći, to niko ne pravi. Batat snižava šećer i izuzetno je zdrav. Sastojci ovih kolača su proizvedeni u našoj bašti, šljive su iz naših voćnjaka – rekla je Mačkovićeva.


Svi uzgajivači biljaka danas su saglasni oko jednog – biljke uspijevaju i daju plodove samo ako se u njih uloži mnogo ljubavi i truda.


T. Bubnjević