Petoro modričkih karatista osvojili sedam medalja na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj

Uspjeh mladih modričkih karatista iz Kluba borilačkih sportova Modriča na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj (Ščećin) održanom od 09. do 13. septembra nije mogla da zasjeni čak ni pandemija. Otišli su tiho, sa željom da učestvuju, a vratili se glasno i to noseći čak sedam medalja oko vrata!

Ovo je veliki rezultat za jedan mali, a veliki modrički klub, koji uprkos lošoj finansijskoj situaciji, ne prestaje da rađa talente. Mjesta za kukanje ovdje, kažu, nema i složni su da, iako imaju najlošiju opremu, najmanju salu i nemaju jednoobrazna, kvalitetna i sponzorisana kimona na prvenstvima, veličina njihovih malih srca jača je od svih nepravdi ovog svijeta.

Osvajači medalja su mališani koji odrastaju gledajući "Karate Kid", odlični učenici, uzorna djeca, veliki prijatelji i koji, kada smo ih pitali koliko vole karate, kažu neopisivo. Ovi mališani su do Poljske putovali 24 sata. Stigli su naveče, a već ujutro su imali prve borbe, jer novca su imali toliko da plate kotizaciju, takse, smještaj i prevoz, a dolazak ranije, da bi se odmorili i pripremili za takmičenje kao i sva druga djeca, za njih je bio luksuz.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije trenera Nikole Živkovića - Džimija, koji je svoj životni vijek posvetio karateu. I iako, kako sam kaže, ovaj sport u Modriči nije cijenjen ni blizu koliko zaslužuje, to ga nije spriječilo da nastavi da se bori za sve ove mališane.

Ovo je veliki uspjeh za naš klub, ali i za Modriču, naročito jer smo mi otišli sa reprezentacijom Republike Srpske koja je osvojila ukupno devet medalja od kojih je čak sedam pripalo našem klubu. Korona je poremetila mnoge sportove, ne samo karate, djeca nisu imala dugo gdje da treniraju, ali sada kada se osvrnem i pomislim na uspjeh koji smo postigli u Poljskoj, mogu samo da budem neizmjerno ponosan”, kaže Živković.

Najmlađi osvajač medalje ima devet, a najstarija 15 godina

Darko Daničić (9) član Kluba borilačkih sportova Modriča iz Poljske se vratio sa čak dvije bronzane medalje u katama i borbama.

Skoro četiri godine treniram karate i za taj period osvojio sam više od 20 medalja. Presrećan sam što sam osvojio medalje, iako moram priznati da sam na početku borbi bio malo uplašen”, kaže Darko koji na naše pitanje kakav je učenik odgovara dobar, iako Darko iz svih predmeta ima samo petice.

I njegova drugarica iz kluba Nela Stanković osvojila je dvije medalje: srebrnu i bronzanu. Nela ima 12 godina, a karate trenira punih sedam.

Prvo sam dolazila da se družim, a poslije sam shvatila da volim ovaj sport i tako sam počela ozbiljno da treniram. U Poljskoj smo odmah po dolasku vidjeli da sve države imaju bolje uslove od nas, ali mi imamo jače srce od svih njih i to smo i dokazali više puta, ne samo na ovom prvenstvu”, rekla je Nela.

Najstarija od njih je Dragica Cvijanović. Ova petnaestogodišnjakinja osvojila je treće mjesto u kategoriji u kojoj su sve njene protivnice bile starije tri godine od nje.

Draža mi je ta bronzana medalja među starijim djevojčicama, nego da sam osvojila zlato u svojoj kategoriji. Prelijep je osjećaj dokazati sebi da nešto možeš i da kad dovoljno jako želiš nema prepreka“, kaže Dragica.

Po prvi put u modričkom klubu medalju je osvojila i jedna Romkinja, a kako nam je trener Živković rekao, ovo je možda i prvi put u istoriji ovog sporta u BiH da se to desi. Riječ je o Samri Džafić (11) koja karate trenira tek godinu dana.

Gledala sam često  na TV-u Karate Kid i zamišljala kako ću i ja da se borim. Posljednja dva mjeseca smo vježbali dva puta dnevno, a vježbala sam i kod kuće i na ovom prvenstvu sam osvojila bronzanu medalju. Nadala sam se medalji i san mi se ostvario“, rekla je Samra.

Peti član ove famozne grupe je Nina Đureinović (10) koja je osvojila bronzu u katama.

Ja treniram karate već tri godine i ukupno imam 29 medalja. Na prošlom Svjetskom prvenstvu u Rumuniji sam osvojila zlatnu medalju, a ovaj put bronzanu. U Poljskoj nije bilo baš lako, ali ne mogu reći ni da je bilo teško. Ja volim karate, pa mi onda ništa nije teško“, rekla je Nina.

Ponos zbog uspjeha ovih nevjerovatnih malih ljudi ne kriju ni njihovi roditelji. Svi zajedno kažu da iako su odlasci na takmičenja nekada mnogo skupa, sreća njihove djece je nešto što ih gura dalje. Snežana Daničić, Darkova majka, kaže da njen sin sa uzbuđenjem čeka svaki trening i takmičenje i da pored dobrog uspjeha u ovom sportu, ne zaboravlja ni školske obaveze.


Za to je zaslužan trener koji ih uči samodisciplini, odgovornosti i lijepom ponašanju, a veliku podršku imamo i od Darkove učiteljice Dragane Stojanović. Zbog karatea je izrastao u pravog malog čovjeka i mi roditelji smo preponosni. Ono što je u svemu tome još ljepše jeste što trener djecu uči da jedni drugima pomažu, da navijaju bez ljubomore i vjerujem da će zbog toga sva ova djeca izrasti u predivne ljude“, kaže Daničić.

Klub borilačkih sportova treba sponzore

I trener i roditelji, ali i sama djeca istakli su lošu finansijsku situaciju ovog kluba, naglašavajući da im je podrška prijeko potrebna.

Moram da se zahvalim Domu zdravlja Modriča i direktoru Darku Stefanoviću koji je našim mališanima obezbjedio testiranje na koronu prije puta. Takođe, zahvalnost dugujemo i Optima benz-u i Zdravku Jovanoviću koji nam je obezbjedio majice, apoteci Damjanović koji su nam tokom pripreme za takmičenje donirali sredstva za dezinfekciju i beskontaktni tolomjer, te direktorici Sportske dvorane Mitri Knežević koja nam je povoljno iznajmila salu u kojoj treniramo. Ipak, sponzori su nam potrebni sve više. Ima dosta talentovane djece koja nažalost nisu u finansijskoj situaciji da putuju i eto nadamo se da će nas neko čuti“, rekao je Živković.

Pored famozne petorke, medalje za reprezentaciju Republike Srpske osvojili su i Biljana Tešić iz Teslića (zlato) i Stefan Gavranović iz Srpca (srebro). Na Svjetskom prvenstvu pored reprezentacije RS, učestvovale su i reprezentacije Rumunije, Češke, Poljske, Danske, Irske, Slovačke, Njemačke, Italije, Malte, Rusije, Portugala i mnogih drugih zemalja.

Dajana ILIĆ