Panasonic uvodi četverodnevnu radnu sedmicu

Panasonic uvodi mogućnost četverodnevne radne sedmice te se tako priključuje rastućem broju japanskih kompanija koje slijede globalni trend poticanje dobre ravnoteže između posla i privatnog života.

Zaposlenici elektroničkog konglomerata sa sjedištem u Osaki mogu preuzeti sporedne poslove i provoditi vrijeme na lokalnom volonterskom radu u svojim dodatnim slobodnim danima, rekao je glavni izvršni direktor Yuki Kusumi na prošlosedmičnom brifingu za investitore, piše Bloomberg.

- Naša je odgovornost uspostaviti idealnu ravnotežu između radnog i životnog stila za naš raznoliki ljudski kapital - rekao je Kusumi, dodavši da će Panasonic takođe dopustiti zaposlenicima da rade od kuće kada njihovi partneri budu prebačeni na druga mjesta.

Tako pokušavaju privući talente

Panasonicov potez u skladu je s postupcima tehnoloških kompanija širom svijeta koje pokušavaju privući talente na tržištu rada nudeći kraću radnu sedmicu. Amazon.com je isprobao četverodnevnu radnu sedmicu za odabrane zaposlenike 2018. godine, a proizvođač robe široke potrošnje Unilever započeo je u decembru 2020. jednogodišnje probno razdoblje skraćene sednuce za svoje novozelandsko osoblje. Iskušavaju ga i zemlje poput Irske i Islanda.

U Japanu grupa parlamentarnih zastupnika raspravlja o prijedlogu da se zaposlenicima omogući slobodan dan uz uobičajena dva neradna dana u sedmici, kako bi se zaštitila njihova dobrobit.

(Index)