Ovo sojeničko naselje je raj za ribolovce, lovce i ljubitelje prirode (FOTO)

Sojeničko naselje Stublaja kod Srpca, izgrađeno na istoimenom jezeru, a koga vodom opskrbljuje riječica Stublaja, jedan je od rijetkih bisera ribolovnog turizma u ovom dijelu naše zemlje. Ni prohladni  prvi decembarski dani nisu spriječili ljubitelje sportskog ribolova da uživaju u miru i tišini u neposrednoj blizini Bardače i Razboja.

Pedesetak sojenica, izgrađenih nad vodom Stublaje ugostile su minulog vikenda ribolovce iz raznih krajeva.

U ponedjeljak ujutro u čamcu smo zatekli Gorana Nikolića iz Modriče. Pozdravivši ga sa 'bistro', dobili sam neophodne informacije.

- Mrdaju plovci, što je najvažnije. Nadam se ponekoj štuki. Ovdje je raj. Došao sam sa prijateljem, tu smo u četvrtoj po redu sojenici. Javite mu se, probajte rakiju koju smo donijeli iz Modriče - kaže Goran Nikolić, inače ugostitelj na brčanskoj pijaci 'Arizona'.

Zauzet oko loženja vatre, kratko se predstavio Milan Marić iz Brčkog, kako kaže Kuprešak po rođenju. I on je zaposlen u 'Arizoni', a ovdje se odmara od svakodnevne pijačne vreve.

- Nadamo se ulovu, pa ćemo prirediti roštilj i skuhati malo čorbe. Ovdje smo redovni gosti. Imamo godišnje dozvole, družimo se sa kolegama ribolovcima iz Srpca, Laktaša, Gradiške, Broda, Dervente i drugih krajeva. Voda nas zaista odmara, a Srpčani su izvrsni domaćini, kazao je Marić.

Stublaja je i raj za lovce

Goran Savanović , poznati srbački lovac kaže da Stublaja obiluje ribom, ponajviše štukom, amurom, somom, šaranom i babuškom. Ribari kažu da nije lovačka priča da su u jezeru primjećeni somovi stokilaši.

Savanović je predsjednik Lovačkog društva 'Srna' iz Srpca i kaže da je područje Bardače i Stublaje bogato raznovrsnom divljači.

- Na Stublaji i Bardači ima dosta divlje patke i guske, ponajviše fazana, ali i srneće divljači. Primjećene su i divlje svinje koje migriraju iz susjedne Hrvatske. Ima i zeca, ali na njega je lovostaj. Od predatora je moguće ustrijeliti lisicu, divlju mačku i šakala, kaže Savanović.

Zanimljivo je da su vlasnici vikendica na Stublaji Banjalučani, Srpčani, Gradiščani, ali i mještani udaljenijih gradova. Na ulazu u ovaj prelijepi komples je i malo raskršće.

Putevi od Stublaje vode na sve strane, u Razboj, Srbac, Bajince, Bardaču, Donju Dolinu, Kladare i Gradišku.

Boško GRGIĆ