Ove bolne simptome povezane s crijevima nemojte ignorisati

Zbog sjedilačkog načina života postalo je uobičajeno da imate neugodan osjećaj u stomaku. Međutim, postoje simptomi koje ne biste trebali zanemariti jer mogu ukazivati na mnogo ozbiljnije probleme.

1. Bol u stomaku

Bol u stomaku može nastati ako nešto loše pojedete ili popijete, ali ako često osjećate bol u donjem dijelu trbuha, mogli biste patiti od neke upalne bolesti crijeva poput Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, divertikulitisa, sindroma iritabilnog crijeva ili raka.

2. Zatvor

Ako često imate zatvor i ako tokom obavljanja nužde osjećate bol, to može biti znak divertikulitisa, upale debelog crijeva ili sindroma iritabilnog crijeva, složene bolesti kod koje je ovaj simptom povezan sa stvarima poput proliva, nadimanja, bolova i gasova.

Ponekad se ovo može izliječiti pravilnom prehranom, ali ako se ovo dugo vremena ignoriše, možda će biti potreban operativni zahvat.

3. Proliv

Ako često imate mekanu ili tečnu stolicu, debelo crijevo ne radi ispravno, što znači da ne absorbuje vodu i druge tvari i upaljeno je.

Višestruke bolesti debelog crijeva povezane su s prolivom, poput sindroma iritiranog crijeva, divertikulitisa i Kronove bolesti. Ako neugodni simptomi traju duže od 24 sata, posavjetujte se s ljekarom jer vas on može poslati na kolonoskopiju kako bi se isključile ozbiljnije bolesti i rak.

4. Krvava stolica

Ako na toalet papiru pronađete krv, možda je riječ o upali. Ali ako krv pronađete u stolici, ili imate krvavi proliv, potrebno je što prije posjetiti ljekara.

To može biti Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili, u najgorem slučaju, rak.

5. Čudan izmet

Oblik, konsistencija i boja stolice ukazuje na to jeste li zdravi. Neobični oblici poput tankog oblika olovke mogu ukazivati na rak. 

Ako je stolica blijeda i uljna, to može biti zato što gušterača ili debelo crijevo ne mogu absorbovati masnoću. Prisutnost puno sluzi u stolici može ukazivati ​​na upalu ili Crohnovu bolest. 

6. Plinovi u crijevima

Previše gasa neugodnog mirisa znači da postoji nešto što u debelom crijevu nije probavljeno ili apsorbovano.

To može biti zbog nedostatka dobrih bakterija, upale ili sindroma iritabilnog crijeva. Važno je razumjeti javljaju li se plinovi zbog određene namirnice poput graha, kupusa, integralnih žitarica, sira, šljive, kruške ili su simptom bolesti debelog crijeva.

7. Nedostatak energije

Ako debelo crijevo ne radi pravilno, patićete od nedostatka dragocjenih hranjivih sastojaka, minerala i vitamina, što može uticati na to da se osjećate umorno, ali može i uzrokovati probleme sa spavanjem.

Ako iznenada postanete iscrpljeni nakon svakodnevnih aktivnosti kod kuće ili na poslu, to može biti posljedica kolitisa ili Kronove bolesti ili čak može ukazivati na rak.

Vodite računa o debelom crijevu pazeći na prehranu

Jedite puno voća i povrća, orašastih plodova, žitarica i smanjite konzumiranje crvenog mesa.

Obratite pažnju na navedene simptome i nemojte oklijevati da potražite pomoć ljekara, ako je potrebno.

Index.hr