Ova zgrada nosi titulu najružnije, pogledajte zašto

Dizajn zgrade Ting1 odstupa od evropskih normi, a potpisuje ga priznati švedski arhitekta Gert Vingardh.

Stambena zgrada Ting1 podijelila je mišljenja Šveđana otkako je izgrađena 2013. godine na obali Botničkog zaliva.

Protivnici modernizma je nazivaju najružnijom zgradom u švedskom gradu Ornskoldsvik i provinciji Angermanland.

Drugi hvale njegovu inovativnu konstrukciju i zapanjujući dizajn.

Ting1 obuhvata 11 spratova, 51 stan i 78 isturenih staklenih balkona jarkih boja, koji se nalaze iznad trospratnice betonske zgrade u neobrutalističkom stilu izgrađene 1967. godine.

I ne, nema fizičkog kontakta između dva dijela zahvaljujući diskretno postavljenoj bazi u dvorištu stare sudnice, na kojoj je neboder izgrađen.

Dizajn zgrade odstupa od evropskih normi, a potpisuje ga priznati švedski arhitekta Gert Vingardh. Inspiraciju u boji za zgradu je crpio iz pikselizovane verzije slike "Ženski ples", ulja na platnu, lokalnog umjetnika Bengta Lindstroma.

Zbog svog izbočenog izgleda i jarkih boja, mještani su zgradu nazvali Lego kućom, a neki tvrde da ih podsjeća na virus korona koji se vidi pod lupom mikroskopa.

Ting1 je izgrađen na energetski efikasan način u centralnom dijelu Ornskoldsvika - desetak minuta hoda od željezničke stanice.

I dok možete da razgledate fasadu kad god želite, da biste vidjeli unutrašnjost zgrade morate biti podstanar ili prijatelj nekoga ko tamo živi, prenosi Punkufer.hr.

nezavisne.com

Tagovi: