Otvorena nova fabrika u Čatrnji kod Gradiške, broj radnika uskoro će biti udvostručen

“Mehanizmi B”, pogon slovenačke kompanije “Iskra mehanizmi”,  otvoren je u Čatrnji kod Gradiške. Riječ je o fabrici površine pet hiljada kvadratnih metara, u kojoj trenutno radi 160 radnika, mahom žena. Stižu najave da će broj zaposlenih uskoro biti udvostručen.

Gradonačelnik Gradiške Zoran  Adžić, koji je prisustvovao svečanom otvaranju fabrike,  izrazio je zadovoljstvo što je slovenačka kompanija prepoznala ovaj grad za investiranje u moderni pogon.

“Želimo  da formiramo slobodne ekonomske zone u Novoj Topoli i  ovdje u Čatrnji, kod novog mosta na rijeci Savi. Tako bi se otvorile mogućnosti za nove investicije stranih i domaćih kompanija”, rekao je Adžić.

Direktor preduzeća “Mehanizmi B” Boban Čegar podsjetio je da ovo preduzeće obilježava 17 godina rada na području Gradiške. Novi pogon će otvoriti mogućnost i za nova radna mjesta.

 “Uskoro  ćemo moći da zaposlimo još ovoliko radnika koliko trenutno imamo. Trebaće nam dosta mašinskih inženjera, tehnologa, radnika u kontroli i proizvodnih radnika”, rekao je Čegar.

Novi pogon lociran je u neposrednoj blizini carinskih terminala i novog mosta, što je od velikog značaja jer “Mehanizmi B” izvoze 98 procenata svoje proizvodnjena zapadnoevropsko tržište.

“Mehanizmi B” za matičnu slovenačku kompaniju “Iskra mehanizmi” proizvode depilatore, sokovnike i dijelove za eletronske uređaje, dok će za kompaniju “Kontinental” ubrzo početi da proizvode dijelove za sisteme za pranje vjetrobranskih stakala na automobilima.

Otvaranju  novog pogona prisustvovali su ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, te Mirko Karaulac dugogodišnji direktor “Mehanizama B” I osnivač ovoga preduzeća.

U proteklih 17 godina “Mehanizmi B” radili su u iznajmljenim halama nekadašnje fabrike “Standard”.

B.Grgić