Otvorena izložba slika rađenih vinom, posebne jer mijenjaju boju

Slikar Mira Kovačević predstavila je sinoć sarajevskoj publici dvadesetak vinorela - radova nastalih tehnikom slikanja vinom.

Na vinorelima su prikazane žene, a to što su rađene vinom daje slikama posebnu ljepotu.

Kovačevićeva je rekla Srni da su radovi izrađeni starom i tradicionalnom vještinom, koja se danas rijetko može sresti, što je čini posebnom.

"Nadam se da će ova izložba biti prilika da se šira publika upozna sa neobičnom tehnikom kojom stvaram ova djela", istakla je Kovačevićeva.

Ona je dodala da se mali broj umjetnika odlučuje za rad tehnikom vinorel, jer traži dobro slikarsko umijeće i poznavanje ćudi vina.

"Tehnika je `živa`, jer slike rađene vinom nikada nemaju konačan izgled. One, kao i vino od koga nastaju, vremenom stare, mijenjaju boje i postaju smeđe", istakla je Kovačevićeva, koja je radove do sada predstavljala samo na vinskim sajmovima i festivalima.

Izložba će biti otvorena do 29. februara, a zainteresovani mogu da pogledaju vinorele u koncept prostoru "Četiri sobe gospođe Safije" u Sarajevu.

Kovačevićeva je član Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i Udruženja likovnih umjetnika "Esnaf", a živi i radi na relaciji Pančevo-Istočno Sarajevo.

Rođena je 1981. godine u Zemunu, a Srednju školu za umjetničke zanate završila je u Šapcu. Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dušana Otaševića.