Održana obnoviteljska skupština Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Doboj

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ koje je osnovano sa ciljem očuvanja srpskog jezika, istorije, književnosti i tradicije, nakon dvije godine pauze u radu, počelo je sa konsolidacijom društva i obnovom odbora.  Doboj kao grad od izuzetne važnosti za srpski narod i srpsku istoriju je među prvim lokalnim zajednicima u kojima je održana izborna odnosno obnoviteljska skupština Prosvjete, kojoj je prisustvovao i predsjednik Glavnog odbora Dragan Mastilović.

-Kao što znate Doboj je grad koji je za srpski narod i za srpsku istoriju veoma važan grad i stoga je važno da Prosvjeta bude prisutna u ovom gradu. Nadam se da će Doboj biti jedan od najboljih odbora Prosvjete. Smatramo da je Doboj upravo mjesto koje treba da bude i nadamo se da će ubuduće biti perjanica Prosvjete. Prosvjeta će u ovom gradu organizovati brojne i značajne manifestacije u skladu sa svojim Statutom – izjavio je Dragan Mastilović, predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“.

Dragan Mastilović, predsjednik Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“

Dobojska Prosvjeta zadnji put zasijedala je 2008. godine. Za povjerenika je sada izabran književnik Predrag Bojinović.

-U Doboju postoji književni klub, kulturno-umjetničko društvo i hor, to jest ima mnogo toga, ali treba početi i sve to uvezati. Mi iz Doboja imamo pet profesionalnih glumaca širom Srbije i Republike Srpske, koji su ovdje odrasli, završili školu i koji vole ovaj grad. Međutim, isto tako imamo i amaterskih glumaca koji su pokušavali ovdje nešto da urade, ali su nešto zapinjali. Zasada imamo jake dobre odgovore od strane Kabineta gradonačelnika, to jest imamo pomoć i podršku, a mi ćemo pokušati to da povežemo, napravimo i oformimo, te da uz pomoć Grada ili iz drugih sredstava nešto i uradimo. Prosvjeta nije samo pozorište, ona radi mnogo toga, kao npr. izdavaštvo, očuvanje kulturne tradicije, jezika itd – rekao je Predrag Bojinović, povjerenik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Doboj.

Predrag Bojinović, povjerenik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Doboj

-Ovo je divna prilika da imamo jednu krovnu organizaciju i da možemo da uradimo sve što želimo. Pošto je ovo vrijeme sada takvo kakvo jeste s obzirom na epidemiološku situaciju, neka moja vizija je da nešto napravimo u Gradskom parku ili na Gradini, tako da mislim da ćemo napraviti neku lijepu priču – izjavila je Mira Stanišev, profesorica srpskog jezika i književnosti.

Mira Stanišev, profesorica srpskog jezika i književnosti

Sveštenik Darko Đogo koji je prisustvovao obnoviteljskoj skupštini u Doboju kaže da je Prosvjeta bila vrlo bitna kao društvo koje je u svakom trenutku podsjećalo na vrijednosti srpskog naroda u vrijeme kada je bila pod društvenim, političkim i svakim drugim pritiskom. Tada je kulturno organizovanje uz crkveni život bio jedini način da Srbi opstanu pod okupatorskim vlastima, kaže Đogo.

-Mi smo narod koji je vrlo često sklon da kada se izbori za neki politički okvir, kakav danas na primjer imamo u vidu Republike Srpske, da neke stvari koje su najbitnije u životu shvatimo ili uzimamo kao nešto zdravo za gotovo. Danas imamo Republiku Srpsku i čini mi se da Prosvjeta nije izgubila na nekoj svojoj aktuelnosti, baš zato što su problemi opstanka danas bitno drugačiji. Mi danas nismo pod direktnom okupatorskom vlašću, mi nemamo direktnu političku vlast poput one Benjamina Kalaja koja je skrajala identitete prema političkim mjerilima nekog drugoga. Međutim, sa druge strane smo uvijek pod pritiskom da dobrovoljno ili samoinicijativno uz sopstveni pristanak zaboravimo na ono ko jesmo i šta jesmo. Takođe, u isto vrijeme i da zaboravimo na neophodnost da svoj identitet, odnosno ono biti Srbinom njegujemo u svakodnevnom životu. Dakle, to je vječita misija Prosvjete, ona je neodvojiva od naše književnosti, jer ako imate negdje da je bila zabranjena ćirilica, Prosvjeta je bila ta koja je obnavljala ćirilicu. Ako danas mi zaboravljamo ćirilicu, Prosvjeta je uvijek tu da nas opomene da je imamo, odnosno ona je tu da nas opomene da znamo ko smo i šta smo i da pripadamo jednoj velikoj kulturi, jednom velikom narodu sa dugovjekovnim trajanjem – rekao je Darko Đogo, sveštenik.

Darko Đogo, sveštenik

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ osnovano je davne 1902. godine. Potreba za postojanjem ovog društva koje je od posebnog interesa za Republiku Srpsku je još veća, navodi predsjednik Glavnog odbora Dragan Mastilović, dodajući da će, upravo zbog toga, inicirati da opštinski i gradski odbori budu finansirani iz budžeta lokalnih zajednica. Trenutno je aktivno 30 odbora. Plan je da svoj rad obnove svi odbori koji su i ranije postojali.

rtvdoboj.org