Održan međunarodni sajam antikviteta i kolekcionarstva

Gradiška je po 23. put bila domaćin Sajmu kolekcinarstva i antikviteta koji svake godine po tri puta organizuje Udruženje poštovaoca istorije i kolekcionarstva "Denarius".

Predsjednik "Denariusa" koji okuplja 150 članova Alen Mešić prepun je dobrih utisaka.

- Izlagalo je 45 kolekcionara iz naše zemlje te iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Posjetioci su mogli vidjeti mnogo toga - od antike do kolekcije maketa automobila. Naš sajam je treći u regionu, odmah iza beogradskog i ljubljanskog - rekao je Mešić.

Svaki sajam u Gradišci svojim eksponatima, ali i stilom obilježi Dušan Lukić iz Lamovite kod Prijedora. Dušan je proputovao Evropom i svijetom i ima veoma bogatu kolekciju.

- Danas sam izložio jatagan iz turskih vremena, arapski nož za deranje ovaca, jelena u bronzi, veoma teškog i veoma skupog, statuu Gospe od Fatime, a Fatima je portugalski grad. Tu je kolekcija starih noževa, porcelana sa dvorova i mnogo toga - nabraja Lukić.

Saša Đukić je specijalista za hemeroteku. Danas je izložio rijetke i dragocijene knjige.

- Izložio sam stare i rijetke knjige, publikacije i monografije. Ono što posebno izdvajam je knjiga o popularnoj "Kviskoteci",  rijetku knjigu "Mitovi, legende i vjerovanja u Evropi", enciklopediju "Sveznanje", veliku jednotomsku knjigu, te najstariju knjigu na štandu, Ustav  Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz 1924. godine - ističe Đukić.

Boris Peranović je jedini maloljetni izlagač, ima 17 godina i iz kolekcije od 500 replika automobila izdvojio je trideset.

- Osim maketa automobila izložio sam i stari novac. Počastvovan sam što mi je ukazano povjerenje da izlažem - rekao je Peranović.

Sajam je bio veoma posjećen. Arheolog Dušan Kojić kaže da "Denarius" čini izuzetno vrijedne stvari ne samo za Gradišku.

- Sajam je veoma značajan za Gradišku i za cjelokupan odnos prema kulturi i istoriji. Ovo je odličan način čuvanja i prezentovanja nasleđa - rekao je Kojić koji je ujedno i arheolog u Zavičajno mmuzeju Gradiška.

Kolekcionari iz Banje Luke priredili su izložbu strijelica iz vremena antike i Starog Rima, imponovale su izložene kolekcije satova, poštanskih markica, gramofonskih ploča, starog novca, ključeva, brava, nakita, militarije i predmeta iz srednjeg vijeka, koji su oslikavali tadašnju gospodu.

B. Grgić