Odbornici glasali za skuplju vodu u Tesliću

Na današnjoj sjednici SO Teslić usvojen je zahtjev Komunalnog preduzeća „Rad“ (Vodovod) za promjenu cijena komunalnih usluga vodosnabdjevanja i odvodnje otpadnih voda uslijed značajnog proširenja mreže i povećanja troškova proizvodnje, čime je cijena hiljadu litara vode povećana za 15 feninga za fizička lica, dok je za pravna lica cijena smanjena za 5 feninga. Imajući u vidu prosječnu potrošnju vode od oko 4500 litara mjesečno, ovo povećanje ukupno za prosječnog korisnika iznosi oko 90 feninga mjesečno.

Izmjene cjenovnika su u skladu sa FISCHE projektom potpisanim 2012. godine, koji predviđa obavezu ujednačavanja cijene vode za pravna i fizička lica. I uz ovo povećanje Teslić ima jednu od najnižih cijena vode i odvoda otpadnih voda u okruženju i Republici Srpskoj, što se posebno odnosi na cijene za pravna lica.

Skupština opštine Teslić usvojila je Prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu u iznosu od 29.700.000 KM, što je povećanje za 8.360.000 KM ili za 28 odsto. Rebalansom je uvaženo povećanje i poreskih i neporeskih prihoda, pri čemu se najveće povećanje odnosi na povećan priliv PDV-a za 1.420.000 KM ili za 8,93 odsto.

Grantovi su povećani za 902.000 KM, koji se uglavnom odnose na učešće građana u izgradnji vodovodne mreže za čečavski kraj, Vlajiće i Ljeljug, dok su ostali prihodi po raznim osnovama povećani za 365.000 KM, a povećanje po osnovu finansiranja kapitalnih investicija iznosi 5.865.000 KM.

Ove kapitalne investicije se odnose na: izgradnju prečistača otpadnih voda, nove fabrike vode u Studencima, izgradnju obaloutvrda na Velikoj Usori, izgradnju novog gradskog mosta, rekonstrukciju gradskih ulica i trotoara i izgradnju obilaznice oko Teslića.

Danas je usvojen i nacrt Odluke o komunalnim taksama kojom se smanjuju takse za mala i srednja preduzeća, kao i za zanatske radnje. Odbornicima je podnijeta i Informacija o stanju osnovnog i srednjeg obrazovanja sa pregledom uspjeha učenika.

Odbornici su se na današnjoj 9. redovnoj sjednici lokalne skupštine izjašnjavali o 12 tačaka dnevnog reda, između kojih i o prijedlogu Odluke o fondu stamenih jedinica socijalnog stanovanja, kao i Odluci o visini zakupnine za njihovo korištenje, zatim o raspisivanju konkursa za izbor člana Opštinske izborne komisije i člana Odbora za žalbe Opštinske uprave Teslić.

G.D.

 

Tagovi: