Obrt u slučaju pogibije porodice Đedovac: Povlačenjem optužnice do pravih krivaca

Gotovo pune tri godine od pogibije četvoročlane porodice Đedovac iz Stanova na pružnom prelazu Grabovica kod Doboja nije bilo dovoljno da se utvrde i procesuiraju krivci, već se slučaj povlačenjem optužnice protiv dvojice optuženih vraća na početak.

Hronološki, podsjetimo, kobne noći 12. marta 2017. godine, Zlatko (53) i Slavica (46) Đedovac svojim vozilom "passat"; iz Stanova su otišli u Doboj po kćerke Nikolinu (18) i Kristinu (17), koje su bile na rođendanskom slavlju kod zajedničke drugarice.

Voz je na pružnom prelazu u susjednoj Grabovici na pružnom pravcu Doboj - Banja Luka u 2 časa i 55 minuta rano ujutro naletio na njihov automobil, koji je nakon udara guran oko 300 metara. Vozilo je bilo toliko smrskano da su vatrogasci morali da sijeku lim da bi izvadili tijela članova porodice Đedovac.

Nakon dugotrajne i komplikovane istrage, Okružno tužilaštvo Doboj je tek 5. septembra prošle godine podiglo, a krajem tog mjeseca sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju potvrdio je optužnicu protiv saobraćajnog inspektora M.M. i vlasnika izgrađenog objekta neposredno kod pružnog prelaza O.B.

Stavljeno im je na teret da su zbog nesavjesnog vršenja nadzora nad javnim saobraćajem i ugrožavanja javnog saobraćaja opasnom radnjom ili sredstvom svojim nehatom doprinijeli da dođe do saobraćajne nesreće.

Obavijest o postupku povlačenja optužnice Tužilaštvo je ozvaničilo 11. decembra prošle godine, uvažavajući istovremeno Pritužbu Centra za humanu politiku na njihovu pritužbu zbog odluke Tužilaštva za nepsprovođenje istrage po ranijoj krivičnoj prijavi CHP.

- Naša prijava datira od 15. marta 2017. godine, dakle svega tri dana nakon tragične nesreće i obuhvata prijavljene, Upravu i druga lica u ŽRS, Republičkog saobraćajnog inspektora nadležnog za željeznički saobraćaj, ministra saobraćaja i veza RS i predstavnika Vlade RS, koji su, po nama, argumentovano smo naveli, počinili krivična djela i činjenem ili nečinjenem doprinijeli da se nesreća dogodi i uzrokuje smrt više lica - kaže nam predsjednik Centra Momir Dejanović.

Tu prijavu Tužilaštvo nije uzelo u obzir na razmatranje sve do podizanja optužnice protiv M.M. i O.B., pa su 13. novembra prošle godine donijeli Odluku o nesprovođenja istrage protiv prijavljenih lica iz prijave CHP.

Uslijedila je zatim 2. decembra Pritužba CHP zbog nesprovođenja istrage od strane Tužilaštva, kada je nastupio obrt u slučaju.

- Razmatrajući pritužbu Centra za humanu politiku Doboj, Kancelarija tužioca Okružnog tužilaštva u Doboju nalazi da je pritužba osnovana - doslovce je informacija iz dobojskog Okružnog tužilaštva, samo devet dana od Pritužbe CHP.

"Shodno navedenom, postupajući tužilac će u konkretnom predmetu, a uz prethodnu saglasnost i odobrenje sudije za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Doboju povući optužnicu ovog Tužilaštva od 5.septembra. U cilju utvrđivanja ili isključenja eventuačne krivične odgovornosti lica prijavljenih prijavom Centra za humanu politiku Doboj, kao i eventualno drugih lica, a koja nisu obuhvaćena navedenom prijavom, postupajući tužilac će provesti sve potrebne istražne mjere i radnje, uključujući i provjeravanje svih navoda iz prijave CHP, te potom donijeti konačnu tužilačku odluku" - stoji na kraju Rješenja u ukidanju naredbe o nesprovođenja istrage dobojskog Tužilaštva.

PRUŽNI PRELAZ 

Prema saznanjima CHP dostavljenih Tužilaštvu, prije nego što je izgrađen sporni objekat čija je gradnja najvjerovatniji uzrok tragedije, bio je izgrađen manji objekat koji je 2002. ili 2003. godine uklonjen po nalogu tadašnjeg republičkog inspektora za željeznički saobraćaj Milana Kikovića.

Prijavljeni iz Željeznica RS, a posebno rukovodioci iz sektora za održavanje pruga i prijavljeni republički inspektor za željeznički saobraćaj svojim propustima i nesavjesnim radom ugrozili su bezbjednost saobraćaja na ovom putnom prelazu, jer u višegodišnjem periodu prije pogibije četvoročlane porodice nisu preduzeli mjere da se spriječi izgradnja i ukloni bespravno izgrađeni objekat u zoni zabranjene gradnje, nisu spriječili parkiranje šlepera u prostoru trougla preglednosti i nisu obezbijedili putni prelaz u Grabovici sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili branikom.

Takođe, navedeno je da treba imati u vidu da i ophodar pruge svaki dan obilazi prugu na kojoj se nalazi ovaj putni prelaz, da je morao uočiti i prijaviti u dnevnom izvještaju da se gradi i postoji izgrađen objekat u blizini putnog prelaza, da su rukovodioci iz sektora za održavanje pruga trebali biti upoznati sa ovim zapažanjem ophodara pruge, kao i da su bili dužni da mjesečnim obilaskom pruge uoče izgradnju i bespravno izgrađeni objekat u zoni trougla sigurnosti i potrebu obezbjeđenja putnog prelaza.

VJEŠTAČENJE

Među mjerama koje će preduzeti Tužilaštvo se podrazumijeva i izvjesno ponovno, detaljnije vještačenje cijelog slučaja od specijalizovanog instituta.

Jer, odbacivanje da se uzme u obzir prijava CHP je temeljena na vještačenju Jedinice za forenziku, Kriminalističko tehničkog centra Banja Luka, čiji je nalaz da je do nezgode došlo zbog narušenog trougla preglednosti, zbog čega je bilo i iznenađujuće optuživanje gradskog saobraćajnog inspektora, umjesto da se razmotri po prijavi CHP odgovornost nadležnih u ŽRS i drugi prijavljeni.

Ljubinko Đurić