Obilježen „Zlatni septembar“, mjesec podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti

Javna zdravstvena ustanova „Dom zdravlja” Doboj u saradnji sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ Banja Luka, obilježilo je „Zlatni septembar“, mjesec podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti. 

U Republici Srpskoj godišnje oboli od 20 do 25 djece od malignih bolesti. U dobojskom Domu zdravlja imaju troje djece oboljele od hematoonkoloških bolesti. Liječenje djece sa ovim oboljenjima je dugotrajan i mukotrpan proces.

-Njihov put je jako težak, počev od postavljanja dijagnoze, pa onda kad saznaju da su oboljeli do liječenja. Djeca najčešće oboljevaju od akutne limfoblastne leukemije i tu je liječenje oko dvije godine. Oni moraju da provedu na Klinici za dječije bolesti u Banjaluci 24 mjeseca. odnosno dvije godine, a kasnije liječenje se nastavlja sa redovnim kontrolama. Njihov put nije samo boravak na klinici, nego je kasnije i put njihovog oporavka težak, tako da je ovim roditeljima i dječici neophodna podrška, ne samo kad saznaju da su oboljela, već cijelo vrijeme tokom njihove borbe – izjavio je dr Slaven Krajina, načelnik Službe za pedijatriju u Domu zdravlja Doboj.

dr Slaven Krajina, načelnik Službe za pedijatriju u Domu zdravlja Doboj

Podršku obilježavanju „Zlatnog septembra“ dali su i iz Gradske uprave.

-Mi ćemo u narednom periodu i u svakom pogledu podržavati organizacije kao što je „Iskra“. Ona je udruženje upravo roditelje djece oboljele od malignih bolesti. Podržavaćemo ovakve i slične manifestacije, a naravno kroz fondove i sve drugo će se podržavati liječenje te djece, a to je ono što mi možemo učiniti našim najmlađim sugrađanima koji imaju te teške bolesti – rekao je Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Vlado Blagojević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Povodom pandemije COVID 19 organizatori su u Gradskom parku dijelili zaštitne maske i promotivni materijal kako bi skrenuli pažnju javnosti koliko je njihovo nošenje značajno u zaštiti djece oboljele od malignih bolesti.

RTV Doboj