Ninoslava Bjelogrlić, majka Ice Lavice, nakon povratka iz Pariza poručila: Hrabrim koracima nastavljamo dalje

Hrabra djevojčica iz Istočnog Sarajeva Ivana Bjelogrlić, iza koje je deset mjeseci lavovske borbe za ozdravljenje u francuskoj klinici “Gustav Rosi”, vratila se kući sa osmijehom, pobijedivši opaku bolest.

Ivani je 2018. godine dijagnostikovan tumor na bubregu. Hrabro je prošla terapije u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, te operaciju u Beogradu, ali se bolest, nažalost, krajem prošle godine proširila na pluća i jetru. Tada je krenula borba njene porodice i prijatelja da Ivana ode na liječenje u kliniku u Pariz, jednu od najboljih kada je riječ o dječijoj onkologiji. Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” finansirao je njeno desetomjesečno liječenje u Parizu, a brojni prijatelji porodice Bjelogrlić i humanisti širom Srpske sakupili su novac da pomognu u svemu ostalom što im bude potrebno. Ivana i njeni roditelji su nakon velike bitke u nedjelju stigli kući u Istočno Sarajevo, srećni i uzbuđeni, ali i podjednako oprezni jer su pred ovom četvorogodišnjom djevojčicom kontrole na svaka tri mjeseca. Ivanina majka Ninoslava Bjelogrlić rekla je za “Glas Srpske” da je njena kćerka sada dobro.

- U klinici “Gustav Rosi” rekli su nam da je tumor agresivan i da će terapija biti teška, te da ćemo ići korak po korak. Tako je i bilo. Poslije prve dvije terapije počele su se povlačiti promjene na jetri i plućima, što je bio pozitivan znak ljekarima da idu u dobrom pravcu. Nakon toga uslijedio je i operativni zahvat, te oporavak, koji je za mene bio traumatičan. Ona je pet dana bila na respiratoru. Ni sada ne mogu da vjerujem kako je to sve izdržala. Uslijedila je hemoterapija, boravak u sterilnim sobama i sve poteškoće koje je to nosilo sa sobom, ali prošlo je - ispričala je Ninoslava.

Dodala je da je liječenje proticalo dobro, te da su ljekari smatrali da je neophodno zračenje pluća, što je Ivana takođe lavovski izdržala.

- U naredne dvije godine kontrole će biti veoma česte, vidjećemo da li ćemo moći na kontrole u Pariz, s obzirom na pandemiju, a potrebno je da Ivana bude potpuno čista pet godina da bismo rekli da je izliječena. Zato moramo biti oprezni - rekla je Ninoslava, zahvalivši Fondu solidarnosti i ljudima dobre volje koji su uvijek bili uz njenu porodicu.

U trenutku našeg razgovora Ica Lavica, kako su je prozvali porodica, kumovi i prijatelji, u svojoj sobi, među najdražim igračkama, čekala je baku sa velikim uzbuđenjem i radošću jer je napokon u svom domu.

Direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković rekla je za “Glas Srpske” da je vijest o Ivaninom povratku obradovala sve u Fondu.

- Dobili smo lijepu vijest da se naša Ivana vratila i da su rezultati dosadašnjeg liječenja veoma dobri i da su prognoze dobre. Ivana je veliki heroj, iza nje je veoma težak put. Sve što su prošli ona i njena porodica i u najnormalnijim uslovima je veoma stresno, a kamoli kada uz sve to imate i pandemiju virusa korona. Kako su smireno čekali pozitivne rezultate i sada kada je sve dobro, treba da idu korak po korak, strpljivo do konačne pobjede - kazala je Vučkovićeva, izrazivši nadu da će upoznati hrabru Icu Lavicu. Ona je dodala da je Fond solidarnosti uz Ivanu za sve što bude potrebno.

Solidarnost

Ninoslava Bjelogrlić je rekla da je zahvaljujući humanitarnoj akciji koju su pokrenuli njihovi prijatelji sakupljen novac kako bi imali dovoljno za sve troškove koji su im potrebni.

- Taj novac gotovo da nismo ni trošili, jer je Fond solidarnosti finansirao liječenje. Nažalost, dok smo bili na klinici vidjela sam da je mnogo oboljele djece sa ovog područja, tako da smo suprug i ja odlučili da sve što nam bude trebalo za kontrole plaćamo novcem sakupljenim u akciji, a da u Fondu ostane sredstava i za druge mališane - kazala je Ninoslava.