Nije "lovačka": Jastreb olakšao lovačku kasu u Prnjavoru

Jastreb ptica olakšala je za više hiljada maraka kasu Lovačkog uduženja „Borik“ u Prnjavoru. U pitanju je škanjac, i to da apsurd bude veći, u ovom nesvakidašnjem slučaju-mrtav, ali trajno zaštićena vrsta ptice. Za njegovu, „palu“, glavu, prnjavorski lovci morali su da plate ceh od čak 10.000 maraka.

Istovremeno, sa aferom „jasteb“, na površinu su isplivale i iznova su potvrđene teške višegodišnje podjele, ljubomore i smicalice, između ovdašnjih 1.050 lovaca, na čiju adresu je od resornog ministarstva nedavno stigla i zabrana lova. Kako je obrazloženo, radi bezbijednosti  „i divljači i samih lovaca“.

Zamršeno klupko slučaja „jastreb“ počelo je istovremeno da se i odmotava i zamotava kada se grupa lovaca iz mravičke sekcije na Fejsbuk profilu, uz fotos, pohvalila „dobrim pogledom“ i ulovom. Dobrog pogleda i mirne ruke, na njihovu nesreću, bile su i njihove kolege iz suprotnog tabora. Ne u ulovu, već uvidom sadržaja na društvenoj mreži.

Među odstrijeljenim fazanima registrovali su i, navodnog, zaštićenog škanjca. Da li iz ljubomore ili iz istinske revnosti, odmah su sročili anonimnu prijavu republičkom inspektoru za lovstvo. Prijavili su sami sebe, tačnije teško optužili svoje udruženje i uslikanog kolegu, da je ustrelio strogo i sa „crvene liste“ zaštićenog škaljca.

Odmah po prijemu anonimke, naoružan fotosom, koji je ubrzo skinut sa Fejsbuka, ali su oponenti za dlaku bili brži i priložili ga u prijavi, inspektor je pokrenuo opsežnu istragu.

-Samo se sramotimo. Za pohvalu i aplauz bi bilo da je, recimo, jastreb pao u zatočeništvo pa su brižne kolege potegle korake da ga izbave. Pouzdano se čak i ne zna kako je izgubio glavu i da li je, kako su naveli, zaista riječ o najzaštićenijem jastrebu mišolovcu - kaže za  portal MojPrnjvor.info izvor upućen u dalju sudbinu i slučaj jastreba.

Privatna arhiva, Sporna fotografija nakon čije objave je uslijedila prijava

Za njegovu smrt su, bez ikakvih valjanih dokaza, optužili časnog čovjeka i dugogodišnjeg lovca Miloša Prgonjića. Savjesnog člana koji je sa svojim sinovima lovcima i sekcijom, proslavio LU „Borik“ osvajanjem kupa Republike Srpske u gađanju glinenih golubova.

Revnosni inspektor

Branio se lovac Prgonjić da je prirodno i poznato da i ptice umiru. Uz dva svjedoka tvrdio je da je uginulog jastreba pronašao pod jednim hrastom. Pridodao ga je ustreljenoj kuni i fazanima, čisto zarad fotografisanja i uspomene.

Sve to je objavljeno na tuđem Fejzbuk profilu, ali i ubrzo izbrisano kada se uvidjelo da su ljubomora, špekulacije i „đavo“ odnijeli šalu. (Do famoznog snimka naš portal je došao od dobro upućenih izvora u ovaj slučaj).

Inspekciju i druge istražne  organe, kako je objasnio osumnjičeni lovac, nije alarmirao jer je, kaže, uočio da nije riječ ni o odstrelu, ni o pomoru, već prirodnoj smrti te zaštićene ptice.

Revnosni inspektor je poklonio povjerenje anonimnim tužiocima i onom što je vidio na fotosu. Ipak, uz kvalifikaciju da je tek „mišljenja“ da je riječ o strogo zaštićenom škanjcu i uprkos tome da nije pronađeno ni perce od jastreba.

Jastreb počiva na deponiji u Ramićima

-Uginulog jastrba sam zamotao u vreću i ubacio ga u kontejner za odlaganje  smeća -ispričao je lovac Prgonjić.

Tako da jastreb oko kog se u Prnjavoru digla neviđena prašina sada u miru počiva na regionalnoj deponiji u Ramićima, nadomak Banjaluke.

Dobro upućeni u proceduru tvrde da bi dodatne nevolje tek iskrsle da je lovac prijavio da je na bilo kom prnjavorskom kutku ukopao jastreba, jer bi inspektor zasigurno naložio da se istraži i prekopa svaki pedalj dok se ne pronađu posmrtni ostaci te zaštićene ptice.

Ovako, stavljena je tačka, barem što se tiče potrage.

Kazna

Dodatna nevolja za rukovodstvo LU „Borik“ bila je u tome što blagovremeno nije dostavilo takozvani Plan lovne osnove. Izrečena je kazna od 10.000 KM.

Republički inspektor bio je milostiv i za jastreba, ne izrekavši najstrožiju novčanu kaznu. Očito i zbog činjenice da „tijelo žrtve“, odnonso ostaci jastreba nisu ni pronađeni, a ni na snimku se nisu baš najjasnije razaznale boje repa, da bi se nedvosmisleno utvrdilo o kojoj vrsti škanjca je riječ.

Nije utvrđena ni neposredna krivica lovca Prgonjića. Kazna od takođe 10.000 KM izrečena je Lovačkom udruženju, s obrazloženjem da se sve odigralo u njegovoj zoni odgovornosti.

Ipak, prnjavorskom LU data je povoljnost da mu se prepolovi ukupna kazna od 20.000 KM ukoliko izvrši uplatu u roku od sedam dana. Što je, kako saznajemo, udruženje i učinilo.

Jastreb za srndaća

Slučaj „jastreb“, kako tvrde sagovornici našeg portala, izrežiran je iz suprotnog tabora iz čiste osvete, odnosno revanšizma, jer je rukovodstvo LU pokrenulo postupak protiv jednog njihovog pripadnika zbog, navodnog, krivolova. U rejonu Ilova ilegalno je ustreljen srndać, uslijed čega se digla velika prašina, a u sve se umiješala i policija.

Ninko ĐURIĆ