Nezavisne majke često ne haju za ime oca djeteta

Polje „nepoznat otac“ nije čest slučaj kod nas, ali se ponekad pojavi u rodnom listu. Samo od početka ove godine do kraja septembra na području Banje Luke u matične knjige upisano je 22 novorođenčadi bez podataka o ocu.

U Banjoj Luci je prošle godine zabilježeno 16 ovakvih slučajeva, a godinu prije čak deset više.

- U matičnu knjigu rođenih 2020. godine zabilježeno je 26 upisa djece sa nepoznatim ocem, 2019. godine 30, dok je u 2018. godini bilo 35 upisa djece sa nepoznatim ocem - kazali su u Gradskoj upravi Banja Luka za portal mojabanjaluka.info.

Razlozi koji su naveli majku da polje očevog ostave prazno su, kako tvrdi psiholog Jelena Marjanović, društvene, finansijske, psihološke prirode, te stvar ličnog izbora majke.

- Uvijek postoji mogućnost da je otac nezainteresovan za učestvovanje u odgojnom procesu i da ne želi da bude dio porodičnog sistema. Nije rijedak slučaj da se žene od početka trudnoće odluče za samohrano roditeljstvo zbog finansijske nezavisnosti - kaže Marjanovićeva.

Ovakva situacija može biti posljedica ličnog izbora i unutrašnjih principa, pojašnjava ona, ukoliko je majka dostigla određeni stepen obrazovanja i ekonomske samostalnosti koja joj omogućava nezavisno samohrano roditeljstvo.

Marjanovićeva dodaje da i socijalni sistemi, kultura i patrijarhalne norme indirektno utiču na društveno vrednovanje roditelja, u ovom slučaju isključivo majki. Prema njenim riječima, jedna od društvenih karakteristika je i esencijalizacija roditeljskih uloga, pri čemu muškarce dominantno pozicioniraju u hraniteljsku, a ne odgojnu sferu.

- Ako se proučava literatura o očinstvu, gotovo je sigurno da će se u jednom trenutku pojaviti rečenica: „Očevi su biološka nužnost, ali socijalna slučajnost“. Međutim, dio istoričara takvo portretisanje očeva naziva pretjerano pojednostavljenim - istakla je Marjanovićeva.

Ona naglašava da svaki roditelj ima svoju ulogu u porodici, a savremena istraživanja ipak sve više naglašavaju važnost onoga što roditelji čine, nego onoga što oni jesu, te da su danas važnije radnje onih koji brinu o dječijem razvoju nego pol roditelja i njihova biološka povezanost sa djetetom.

I u slučajevima kada muškarac izabere da nema ni hraniteljsku ni odgojnu ulogu u životu djeteta, majka odluči da sama odgaja novoronđeče. Takav slučaj je i jedne Banjolučanke koja se nakon porođaja odlučila da njenom djetetu otac bude nepoznat, bar na papiru.

- Nisam bila vjenčana sa ocem djeteta. Sa njim sam se rastala prije porođaja. Bilo je komplikacija nakon porođaja, te sam odlučila da ću lakše sa djetetom ukoliko ne budem morala tražiti odobrenja od njega. Nije se bunio - ispričala je ona za portal mojabanjaluka.info

Kako je dodala, nikada nije tražio da se dijete upiše na njegovo ime, iako je prije nekoliko godina počeo da se interesuje za njega i da ga viđa. Kako ističe, kada dijete postane punoljetno samo će odlučiti kakav će odnos imati sa ocem.

J. Stanić