Nelegalne šljunkare kod Modriče vide se iz svemira (FOTO)

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ prijavila je danas nelegalni iskop šljunka u donjem toku rijeke Bosne na granici opština Modriča i Vukosavlje.

Dokumentovana prijava upućena je Inspektoratu RS, odnosno Vodnoj inspekciji na ruke vršioca dužnosti Glavnog vodnog inspektora Aleksandru Misiti u Banja Luku, te Javnoj ustanovi "Vode RS" u Bijeljini i Područnoj kancelariji za podsliv rijeke Bosne u Doboju.

Prije toga članovi Grupe su u Doboju o problemu upoznali i nadležne u Kancelariji podsliva rijeke Bosne u Doboju, koja je sastavni dio JU "Vode RS". Prema dostavljenoj dokumentaciji, iskop se vrši na parceli čiji je nosilac prava "Društvena svojina", a pripada katastarskoj opštini Kladari, opština Modriča, na području između dvije opštine.

„Dostavili smo dokumente o lokaciji i dokaze u vidu fotografija o nelegalnom iskopu šljunka firme iz Odžaka. Ponudili smo i dodatne dokumente, ukoliko su inspekciji i nadležnima u Javnoj ustanovi potrebni za postupanje“, kaže član Grupe iz Vukosavlja Zekerijah Bahić, dodavši da je prethodno prijava upućena i iz opštinske uprave.

Satelitski snimak parcele na kojoj se vrši iskop, Foto RUGIP

Iz Grupe ukazuju da je neuređena, netransparentna i nekontrolisana eksploatacija šljunka na području Doboja, Modriče, Vukosavlja i Šamca, te nečišćenje korita rijeke Bosne, jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava iz 2014. godine zbog kojih je izgubljeno 14 života u ove četiri lokalne zajednice, dok se materijalna šteta mjeri milijardama maraka.

Ovo područje je i danas ugroženo od poplava, devastira se životna sredina, a zbog nekontrolisane i nelegalne eksploatacije ovog minerala, nanosi se višemilionska šteta republičkom i lokalnim budžetima i omogućava protivpravno bogaćenje pojedinaca.

Neadekvatna kontrola eksploatacije riječnog šljunka direktno ugrožava preko 100.000 stanovnika ove četiri lokalne zajednice jer se šljunkari ne pridržavaju preciziranih količina iz koncesija ili administrativnih odobrenja, minerale vade izvan određenih područja, većinom na poljoprivrednom zemljištu, prijavljuju znatno manje količine izvađenog šljunka i time izbjegavaju plaćanje koncesione naknade i čine niz drugih nezakonitih radnji.

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita rijeke Bosne“ zalaže se i pokrenula je kampanju da uređenom, konkretno definisanom legislativom, nadležne institucije dodjeljuju koncesije ili daju administrativne dozvole sa preciziranim količinama očišćenog materijala i eksploatisanog šljunka, čime se obezbjeđuje uređeno korito rijeke Bosne što će dovesti do toga da su građani efikasnije zaštićeni od mogućih poplava, kao i do smanjenja opasnosti za živote i materijalne štete.

LJ. Đ.