Mjere zabrane Zolaku

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandru Zolaku budu određene mjere zabrane, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH predložilo je da Zolaku bude određeno 30 dana zabrane kontaktiranja sa određenim osobama u agenciji kojom rukovodi.

Tužioci Mirza Hukeljić i DŽermin Pašić tvrde da je Zolak zloupotrijebio položaj, preduzeću "Srebrena malina" vlasnika Fikreta Hodžića dozvolio upis u registar veletrgovaca medicinskom opremom, iako nije ispunjavalo osnovne uslove, a potom, nakon intervencije iz kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izdao dozvolu za uvoz spornih respiratora, i to 21 dan nakon što su Hodžić i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak potpisali kupoprodajni ugovor.

"Većina uslova nije ispunjena da `Srebrena malina` obezbijedi sigurnost kvaliteta skladištenja respiratora. To što je rađeno slično je kao kada bi nekom doktoru rekli da donese diplomu, a on donio potvrdu da je upisao fakultet. Inspektori Agencije nisu se uvjerili na kom mjestu će biti skladišteni respiratori", naglasili su oni.

Zolakov advokat Senka Nožica rekla je da je situacija izazvana virusom korona zahtijevala hitno reagovanje, te ocijenila da za donošenje mjera zabrane nema razloga.

"Smatramo da u radnjama Zolaka nema krivičnog djela, pa mu se ne mogu izreći nikakve mjere. To je sve što mogu reći, jer sve ostalo bi se smatralo pritiskom na rad Tužilaštva", navela je Nožica.