Medvjedica Maša flašicu zamijenila kupusom (FOTO)

Deveti mjesec glavna atrakcija na Ozrenu je medvjedica Maša. Pronašao je i pripitomio paraglajder i predsjednik Gradske boračke organizacije Doboj Petar Tubić i ona sada sasvim slobodno šeta na Okolištima, u Gornjoj Paklenici, u Sportskom omladinskom centru adrenalina i turizma.

- Ovdje je njen dom, jer Ozren nije stanište za ove vrste životinja, samo je povremeno pritvorim u ograđeni prostor kada moram odsustvovati. Cijelo ljeto družila se sa posjetiocima, kupala u jezeru kada nema kupača i tako se rashlađivala – kaže nam Tubić, kada smo ga u ovoj nedjelji posjetili.

Posjećivala su ga ponajviše djeca, ne samo iz Doboja, već i iz drugih gradova i iz inostranstva, kada sa roditeljima dođu u rodni kraj.

Takođe, i djeca sa Kosova, koja su bili gosti Petrova i Doboja, a i reprezentativci Srbije u sjedećoj odbojci, kada su se pripremali za Evropsko prvenstvo.

Kako u RS nema azila za medvjede, a prije nego što bi medvjedica morala biti smještena u neki rezervat ili zoološki vrt, Tubić i prijatelji ozbiljno razmišljaju kako da je zadrže na ovim prostorima.

- Ovo nije područje u kojem medvjedi stalno borave. Oni koji se nađu na ovim prostorira, uglavnom su u "prolazu", pa smo u razmišanju da u saradnji sa dobojskom Turističkom organizacijom na Ozrenu formiramo stanište i tako bi Maša, kad još poraste, ostala na ovoj planini - kaže nam Tubić.

Svjestan je, veli, da bi mečetu mogao proraditi instinkt, pa da odluta u šumu i, kao i njegova majka, postane plijen nesavjesnih krivolovaca.

Za sada Maša ostaje i prezimiće ovu zimu na planini Ozren, pomoć je obećao i gradonačelnik Boris Jerinić, posjetivši Sportski omladinski centar.

- Planiramo zamoliti za pomoć kako bismo oformili manji zoološki vrt, u pregovorima smo oko nabavljanja još nekih životinja, pa i vuka – kaže nam, na kraju naše posjete Ozrenu, Petar Tubić.

IGUMAN

I novopostavljeni iguman manastira "Sveti Nikola" na Ozrenu, Gavrilo Stevanović, dođe Maši u posjetu i počasti je medom i drugim poslasticama.

Inače, dok je bila mladunče, Maša je najčešće hranjena udrobljenom plazmom i keksom u mlijeko i na flašicu. Sada, kada je porasla najviše voli svježi kupus, koji obično jede u ležećem položaju.

PARAGLAJDING

Maši se, kažu nam na Okolištima, posebno sviđa da posmatra vježbe ovdašnjih paraglajdera, koji u okviru dobojskog Praglajding kluba "ParaGhost" vježbaju na Ozrenu.

Kažu da su je jednom prilikom jedva odvojili od jedne letilice na koju je pokušavala da se namjesti za poletanje.

Lj. ĐURIĆ