Lale: Žrtvama ratnih zločina koje svedoče neophodna pomoć

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je danas da je žrtvama koje svjedoče na suđenjima za ratne zločine u BiH neophodna psihološka i svaka druga podrška, što bi im trebao obezbijediti projekat Međunarodne mreže pomoći (IAN), koji je danas promovisan u Beogradu.

Na predstavljanju projekta "Podrška žrtvama u procesima suđenja za ratne zločine", koji se sprovodi u saradnji sa Međunarodnom mrežom pomoći /IAN/ i uz podršku UNDP-a, Lale je rekao da je ovaj projekat stigao u pravo vrijeme, da je dobro osmišljen, te da će olakšati svjedočenja žrtava.

On je na konferenciji za novinare rekao da projekat treba da pruži podršku žrtvama i Udruženju, da im olakša svjedočenja kako bi došlo do pravednog suđenja, presude i ostvarenja moralne satisfakcije.

Lale je ukazao na brojne probleme s kojima se članovi Udruženja koje predvodi susreću na suđenjima za ratne zločine u BiH.

On je podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH smješteni u bivšoj sarajevskoj kasarni "Viktor Bubanj" koja je za vreme rata bila jedan od najvećih logora za Srbe, zbog čega svjedoci Srbi imaju strašan psihološki pritisak odlaska u Sarajevo, jer su u tom objektu pretrpjeli torturu.

Lale je ukazao da i ogroman broj bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata dolazi u sudnici kao "podrška" okrivljenima, a dolazak u Sarajevo je za svjedoke i finansijski problem jer im sud priznaje samo troškove autobuske linije.

- Osnovne probleme smo prepoznali i pokušali naći rješenje, a onda se desio projekat IAN koji nam je zaista dobro došao da naredni svjedoci ne prolaze ono kroz šta sam prošao ja kao jedan od prvih svjedoka i u predmetu `Silos` - rekao je Lale.

On je napomenuo da Udruženje koje predvodi okuplja oko 600 članova, među kojima su i članovi porodica žrtava koje su preminule.

Projekt menadžer IAN Tijana Jovanović Dačić rekla je da je planirana podrška za oko 60 žrtava, među kojima i 12 žena, a neki od njih žive u Srbiji.

- Za ishod suđenja od ključnog značaja jesu svjedočenja žrtava zato što drugi dokazi najčešće više nisu dostupni - rekla je ona.

Dačićeva kaže da je žrtve ponekad teško motivisati da istupe pred sudom, kako zbog lične traume i stigme, tako i zbog nepovjerenja u institucije pravosuđa.

- IAN je zato opredeljen da specifični ciljevi u projektu budu ublažavanje efekata i nivo traumatizacije kod žrtava svedoka tokom učešća u procesima suđenja za ratne zločine kroz pružanje psihijatrijske, psihološke i medicinske pomoći - rekla je Dačićeva.

Projekat je podržala Vlada Velike Britanije, implementira ga UNDP kroz Regionalni projekat o ratnim zločinima.

Ciljna grupa su žrtve ratnih zločina počinjenih u logorima u BiH za vrijeme ratove u bivšoj Jugoslaviji, kao i članovi njihovih porodica, a to su većinski članovi i članice Udruženja logoraša regije Birač, žrtve i članovi njihovih porodica koje žive u Srbiji.