Kružni treninzi i topljenje masti u „svetom januaru“

Prošla godina još nije ni završila, a pred nas su iznijeli i supu i sarmu i pečenje i pite i kolače. U narednim danima ta se količina samo povećavala, uz obavezne dodatke u vidu meze (čajna, peka, kulen, sir), kiselih i „masnih“ salata i najvećeg modernog zla – repete.

Ko preživi „sveti januar“, piše se u besmrtne. Ko svari svu tu količinu masti, šećera i ugljenih hidrata, postaje crveno slovo u kalendaru. Kome krv razloži sve molekule rakije, vina i piva, može za sofru kneza Lazara. Ko nije kadar da bilo šta od ovoga učini, mora da topi mast kako zna i umije.

Profesor fizičkog vaspitanja i sporta, član Asocijacije učitelja skijanja BiH i član fitness centra „Olympia“ Mladen Subić i sam kaže da je iza nas „turbulentiji“ period poznat i kao – praznici. U našem narodu je, kaže on, poznato da se tada služi obilata trpeza.

- Svi zasjedamo, jedemo i pijemo. Neki se mogu kontrolisati, a neki ne. Oni koji se ne mogu konotrolisati postaju tromiji, usporeniji, uspavaniji, a neki iz januara izlaze i sa viškom kilograma. Ako ne volite treninge u zatvorenim prostorijama, šetnja do sat vremena neće škoditi. To je preporučljivo čak i za one koji ne treniraju – kaže Mladen za naš portal.

Oni kojima teretane nisu strane i koji se ne plaše zatvorenog prostora, u fitness centrima mogu da skinu koji (kilo)gram nakon januarske gozbe. „Olympia“, dodaje on, raspolaže svim aerobnim asortimanom sprava i mašinama sa opterećenjima.

- Preporučujemo da se laganije ulazi u trenažni proces nakon januara. Jača opterećenja mogu da ugroze zdravlje i da naruše homeostazu. Na treninge treba krenuti planski i sa dobrim organizacijom. Najbolje je početi sa vježbama opterećenja sa sopstvenim tijelom – tvrdi Mladen Subić.

To su, dodaje on, kružni treninzi koji pogađaju cijelo tijelo. Hodanje, trčanje, bicikl, veslanje – sve su to radnje koje se ponavljaju i koje su jednostavne i ne umaraju mnogo. Uz to su potrebni i treninzi snage i treninzi fleksibilnosti.

- Svaki trening je određeni šok za organizam i može doći do narušavanja balansa. Prvi trening mora biti uvodni i nižeg intenziteta. Ne treba se isuviše opteretiti, jer to može biti štetno – istakao je Mladen.

 

Stručnjaci, dodaje on, preporučuju da se ne jede sat ili dva prije treninga. Pojedinci često jedu pola sata prije treninga, a potom, u „kosom“ ili vodoravnom položaju, prilikom vježbanja, kažu kako im hrana izlazi na nos.

- Poslije treninga se mogu odmah uzeti proteini. Najviše smetaju masnoće i to nezdrave masnoće i brzi ugljeni hidrati. To je, naravno, brza hrana. U pitanju je veoma teška hrana i ona smeta u trenažnom procesu – rekao je Mladen Subić.

G. Dakić

 

Tagovi: