Košarkaši Partizana na današnji dan su pokorili Evropu

Na današnji dan prije 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobijedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Sadašnji trener Partizana Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobijedio u legendarnom istanbulskom finalu. 

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu prije je bio igrač "crno-bijelih".

Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubjedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosjek godina bio je tek 21,7. 

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Prije Huventuda, Partizan je u polufinalu Fajnal fora savladao italijanski Filips rezultatom 82:75. 

Klub iz Milana je prije Fajnal fora važio za glavnog favorita za osvajanje pehara. 

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.

Tagovi: