Korona otkazala svadbe u Prnjavoru: Održano svega 30 vjenčanja

Pandemija korona virusa otkazala je mnoge događaje, a najviše svadbe, na koje se tek rijetki parovi odlučuju. Mladenici koji su ove godine namjeravali da stanu na ludi kamen strpljivo čekaju kada će moći da prirede velika slavlja, sa brojem gostiju većim od 50, i kada će moći da se vesele do kasno u noć.

U prilog tome govore i podaci  Matične službe opštine Prnjavor. Od marta ove godine otkazano je više od polovine zakazanih vjenčanja, a u istom periodu svega 30 parova odlučilo se da kažu subonosno „da“.

– U martu smo imali jedno vjenčanje, u aprilu takođe jedno. U maju je bilo 11 vjenčanja u Prnjavoru, u junu 17, na području svih mjesnih zajednica. Inače godišnje imamo stotinjak činova vjenčanja, a ove godine je bilo dosta otkazivanja, kazala je matičar u Opštini Slobodanka Šajinović.

Ovakom situtaucijom najviše su pogođeni vlasnici ugostiteljskih salona, koji kažu da se održane svadbe u proteklih nekoliko mjeseci mogu nabrojanti na prste jedne ruke. U salonu „Ribnjak“ kažu da godišnje imaju 50-ak priređenih veselja, a da je većina zakazanih za ovu godinu, otkazana.

– Imali smo 25 zakazanih svadbi i različitih proslava, a samo nekoliko ih je održano. Prihodi su nam drastino smanjeni, a troškovi  povećani. Ako se ovo nastavi, ne znam dokle ćemo moći ovako. Vlada mora naći rješenje kako da nam pomogne, da nam da odrerđene olakšice u vidu plaćanja dadžbina, da nam pomogne da budemo u mogućnosti da primimo veći broj gostiju, istakao je poslovođa u salonu “Ribnjak” Jovo Trivičević.

U Udruženju ugostitelja „Horeka“ Republike Srpske kažu da bi nadležni organi tebalo da donesu odluke po kojima će se broj gostiju moći biti veći od 50 u jednom ugostiteljskom objektu kako bi svadbe mogle da se održe, i da se taj broj treba računati po kvadraturi lokala. Ističu da ne žele da budu krivci za širenje zaraze, i da sa Vladom RS treba da se dogovore kako da unaprijede, a ne da ukinu postojuće propise.

– Mora se naći način kako da se ljudi vjenčavaju, ovako ne može dovijeka. Stalno se govori o tome šta se ne smije, a trebalo bi narodu obajsniti šta se smije u lokalima, kako da bez staha posjete ugostiteljski objekat i kako nesmetano da se vesele u istim prilikom proslava, kazao je član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja “Horeka” RS, Goran Kurtinović.

Kraj pandemije i samim tim ublažavanje postojućih mjera za ugostitelje se ne naziru, pa budućim mladencima ostaje da organizju skromna slavlja, sa probraniim gostima i u ograničnenom vremenu, ili da čekaju neka bolja vremena za raskošna slavlja.

TV K3

Tagovi: