Kordunaši iz Čikaga slave Svetu Petku i obnavljaju crkve u zavičaju (FOTO)

Kordunaši koji žive u Čikagu i okolnim mjestima okupili su se za praznik Svete Petke u nedjelju, 27. oktobra, u Srpskom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i obilježili Slavu Kordunaša u Čikagu.

Bogosluženje i osvećenje slavskog žita i kolača predvodio je sveštenik rodom sa Korduna Đuro Krošnjar.

Domaćin Slave bila je porodica Vučković – LJuban, Mira, Sanja, Dragan, Nataša, Danijela i Marko,  koja je za slavsku trpezu pripremila i neka od tradicionalnih jela sa Korduna.

Kod mnogih je još živo sjećanje na Kordun, a na to ih je recitacijom o rodnom kraju u ime domaćina podsjetila Sanja Vučković.

Protojerej stavrofor Đuro Krošnjar se zahvalio domaćinima i svima koji su došli na još jedno zavičajno okupljanje. On je podsjetio da su Kordunaši u Čikagu vezani za svoj kraj pa su tako obnovili srpske crkve Svete Petke u Čemernici i Sjeničaku. I ove godine prikupljeni prilozi biće namijenjeni za fasadu na hramu Svetog Nikole u Blatuši kod Vrginmosta.

Kordunaši iz Čikaga najavljuju da će nastaviti tradiciju okupljanja za Svetu Petku, pa će za sljedeću godinu domaćin zavičajnog okupljanja biti Vera i Vlado Bjelopetrović.

Svetozar Dančuo