Kod Bora otkrili blago vrijedno 720 miliona dolara

Nakon pet godina istraživanja, borski Institut za rudarstvo i metalurgiju (IRM) i japanski Univerzitet Akita došli su do fantastičnih podataka.

Naime, ispitivanjima površine od 10.000 kvadratnih kilometara ustanovljeno ja da na potezu između Bora, Majdanpeka, Dunava i Timoka ima toliko rudarskog otpada iz kojeg bi se, uz primjenu najpovoljnije tehnologije, moglo „izvući“ oko 90.000 tona bakra i blizu četiri tone zlata, čija je vrijednost veća od 720 miliona dolara.

To je za Novosti potvrdio direktor IRM dr Mile Bugarin.

- Prije pet godina, na osnovu sporazuma između vlada Srbije i Јapana, IRM i Univerzitet Akita započeli su projekat, vrijedan pet miliona dolara, čiji je cilj bilo istraživanje prostora koji je bio pod neposrednim uticajem rudarske proizvodnje - objašnjava dr Bugarin.

- Na osnovu tih istraživanja, za šta su naši partneri iz Јapana koristili i dva satelita, došlo se do podataka da je u rudarskom otpadu, po sadašnjim cijenama metala, "zarobljeno" više od 720 miliona dolara - kaže Bugarin.

On ističe da bi sljedeća faza projekta trebalo da bude izbor najbolje tehnologije, koja bi, uz rekultivaciju zemljišta, doprinijela i vađenju bakra, zlata i izvjesne količine srebra iz rudarskog otpada sa tog područja.

- Pored toga, naši stručnjaci su bili na stručnoj praksi u Јapanu u trajanju od dvije nedjelje do tri mjeseca, kako bi se obučili za rad sa najsavremenijim tehnologijama - dodaje savjetnik direktora IRM Borivoje Stojadinović.

- Uz to, IRM je za učešće u ovom projektu dobio najsavremeniju opremu vrijednu 1,5 miliona dolara. Vodeća institucija sa srpske strane bio je IRM, a naši partneri su Tehnički fakultet u Boru, koji posluje u sastavu Univerziteta u Beogradu, i ministarstva rudarstva i energetike, poljoprivrede i zaštite životne sredine - kaže on.

Ugovor je realizovan posredstvom Agencije za međunarodnu saradnju iz Јapana, u saradnji sa Univerzitetom Akita, Јapanskom svemirskom agencijom, koja je u te svrhe koristila dva satelita, i kompanijom Mindeko, jednom od najvećih rudarskih korporacija na svijetu.

Tagovi: