Kočićevo rekorder po broju odobrenih projekata u cijeloj BiH

Projekti u Kočićevu, gradiškom selu u Lijevče polju koje graniči sa srbačkim selima, redaju se kao na traci. Ove godine realizovana su četiri veoma zanimljiva projekta, a u toku je i peti. Kočićanke vjeruju da će biti završen tokom decembra.

Zanimljivo je da glavnu riječ u Kočićevu vode žene. Neumorna Željka Despotović išla je mudro korak po korak. Prvo je osnovala Aktiv žena, potom je naučila pisati projekte i postala je predsjednica Savjeta mjesne zajednice Kočićevo. 

Za proteklih deset godina ovo selo, poznato po vrsnim proizvođačima jagoda, lubenica, krompira, paprike, paradajza, brojlera i krupne stoke, privuklo je iz raznih fondova čak 200.000 konveribilnih maraka. Postalo je prepoznatljivo po vrijednim i sposobnim ženama.

- Ove godine smo od Agencije za agrarna plaćanja RS u dva navrata dobili sredstva. Prvih 3.300 maraka utrošili smo za kupovinu traktorske kosačice, jer imamo velike zelene površine oko društvenog doma. Drugim projektom vrijednim 2.450 maraka kupili smo  bijelu tehniku, kancelarijska sredstva rada za društveni dom i trimer za košenje trave - rekla je Despotovićeva.

Jednim projektom obezbijeđen je besplatni mamografski pregled za 53 žene ovoga sela, a sa lokalnom vlašću provodi se projekat „Zdravi stilovi života“. U pitanju je nabavka i postavljanja dječijeg igrališta u ovom selu.

- Peti projekat se tiče energetske efikasnosti. Prihvaćeni smo od Fonda za zaštitu životne sredine RS, a sufinansijer je i Grad Gradiška. Koristimo lijepo vrijeme i uspjećemo da izolujemo jednu stranu društveng doma do kraja godine. Vrijednost ovih pet projekata je oko 19.000 KM. Imamo odličnu saradnju sa Gender centrom Vlade RS, OSCE BiH, gradskim vlastima i UNDP - navela je Željka Despotović.

U proteklih sedam godina žene iz Kočićeva, predvođene Željkom Despotović, raznim projektima obezbijedile su preko 200 hiljada maraka vrijednih projektnih sredstava. Po tome su rekorderi u cijeloj BiH. Ozbiljno su shvatili program UNDP „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Na gotovo neupotrebljivom domu promijenili su krov i stolariju, uradili unutrašnje radove, a potom su ustupile domaćinstvo CKUD „Lepa Radić“, koje je značajno doprinijelo razvoju i afirmaciji i Kočićeva i Gradiške.

- Otvoreni smo za saradnju. Prezadovoljni smo saradnjom sa CKUD „Lepa Radić“. Među 70 članica našeg udruženja ima i žena iz srbačkih sela Kukulje, Razboj i Kladari, te naših komšinica iz Karajzovaca. Deset godina smo aktivne i to se vidi po infrastrukturi u selu. Putovale smo dosta, razvile mrežu prijateljstva u cijelom regionu i što je najvažnije imamo nove planove. Pogrešno je i pomisliti da je mjesto žene samo u kući. Mi radimo i kućne i muške poslove, ali i pišemo i ostvarujem vrijedne projekte - samouvjereno potvrđuje Željka Despotović.

U ovom selu očekuju mnogo i od projekata koje će usmjeriti ka međunarodnim donatorima. Predstojeću zimu iskoristiće za druženja, tradicionalna prela, izradu ručnih radova, narodnih nošnji, njegovanje običaja, humanitarni rad i folklor. Eto, takve su žene iz Kočićeva, sela koje je 1950. godine dobilo ime po srpskom piscu i tribunu Petru Kočiću.

B. Grgić

Tagovi: