Kako pripremiti dom za dolazak bebe?

Rođenje djeteta događaj je koji sa nestrpljenjem iščekuju i novopečeni roditelji, ali i svi njihovi dragi i bliski ljudi. Opsežne pripreme za dolazak bebe na svijet najčešće sprovode mama i tata, ali uz rado prihvatanje pomoći ostalih članova porodice i prijatelja.

Ukoliko postajete roditelji po prvi put, trebaće vam malo duži spisak stvari, pa je najbolje da planirate troškove, kako biste do porođaja nabavili sve potrebne stvari.

#1 Blagovremeno nabavite garderobu i propratnu opremu za bebu

Ono što svaki roditelj želi da obezbijedi za rođenje djeteta jesu premium proizvodi za bebe, kako bi sve stvari bile vrhunskog kvaliteta i kako bi djetetov razvoj od prvog dana tekao u najboljem redu.

Nemojte upadati u zamku razmišljanja kako ima vremena i kako ćete neke stvari nabaviti kada se dijete rodi. Prvi mjeseci nakon rođenja djeteta umiju da budu i te kako naporni i iscrpljujući, pa vam ni najmanje neće biti do kupovine, a bićete nervozni jer vam određene stvari nedostaju. 

Stvari za bebu

Važno je da znate da u količini garderobe ne treba pretjerivati. Djeca brzo prerastu veličinu odjeće koju trenutno nose, što znači da mnogi komadi dječje garderobe mogu ostati potpuno neiskorišćeni.

Potrebne su vam pelene, jednokratne i platnene, nekoliko odijelaca za dnevnu varijantu, nekoliko pidžama, a ubjedljivo najviše ćete koristiti benkice i bodije, pa njih možete nabaviti više.

U skladu sa aktuelnim godišnjim dobom, biće vam potrebna kapica, bilo da štitite dijete od hladnoće ili jakog sunca. Takođe vam trebaju dječje čarapice, tanje i deblje, opet u zavisnosti od spoljne temperature.

Dodatna oprema za bebu

Na prvom mjestu će vam biti potrebna torba ili ranac za dječje stvari, zatim peškir sa kapuljačom za kupanje, plastična posuda za pražnjenje nosa, portikle, kao i kozmetika za bebu (kupka, krema, šampon, bebi puder i sl).

Takođe vam je potrebno ćebe ili frotir za bebu, posteljina za krevetac, a kroz određeno vrijeme biće vam potrebne i flašice, pa ih možete i kasnije nabaviti.

#2 Pozajmite dio stvari od ljudi iz okruženja

Ukoliko su bliski prijatelji ili drugi članovi porodice u skorije vrijeme imali prinovu, vjerovatno će sami ponuditi da vam pozajme ili će se odlučiti da vam poklone sve ono što možete koristiti od njihovog djeteta. Pored toga što ćete uštedjeti novac, nećete morati da razmišljate šta raditi sa tim stvarima kada dijete poodraste.

U stvari koje možete pozajmiti spadaju kolica, zatim sjedište za auto i krevetac, uz kupovinu novog dušeka. Stolica za hranjenje, ljuljaška za uspavljivanje, kengur za nošenje bebe i druge stvari koje vam mogu pomoći u animiranju i uspavljivanju djeteta isto možete pozajmiti.

#3 Reorganizujte spavaću sobu

Dolazak bebe unijeće velike promjene u vašu rutinu, pa je neophodno enterijer prilagoditi novim potrebama. Treba najpre da napravite prostor za krevetac, koji je poželjno smjestiti što bliže vašem ležaju.

Potreban vam je prostor za dječije stvari i komoda za presvlačenje, koja će olakšati brojna presvlačenja djeteta tokom svakog dana. U njoj možete držati sve što vam je potrebno za bebinu higijenu, a njena optimalna visina omogućiće vam da tokom presvlačenja ne izlažete kičmu dodatnom naporu.

Poželjno je takođe da nabavite fotelju za dojenje jer će ona taj čin maksimalno olakšati, a njen specijalni dizajn pogodan za ljuljanje pomoći će vam da brzo i jednostavno uspavate bebu nakon dojenja.

#4 Obezbijedite mašinu za sušenje veša

Ovo je jedna od najboljih investicija koju možete da napravite kada se rodi dijete. Djeca se inače brzo isflekaju, mijenjaju garderobu i po nekoliko puta dnevno, zbog čega postoji povećana potreba za pranjem, a samim tim i za sušenjem veša.

Umjesto da kupujete gomilu dječjih stvari kako biste uvijek imali dovoljno čistih, kupite mašinu za sušenje veša i sačuvajte novac koji biste potrošili na kupovinu novih komada garderobe koju djeca svakako brzo prerastu i ujedno uštedite prostor u ormarima.

#5 Da li renovirati stan prije rođenja djeteta?

Mnogi roditelji žele da spreme dom tako da blista u momentu kada beba izađe iz porodilišta. Međutim, nov namještaj i delikatne boje zidova, koje čak i odrasli nehotice mogu da isprljaju, a kamoli djeca, opteretiće i vas i djecu, kako budu rasla i shvatala šta sve ne bi trebalo da rade kako bi se sačuvao željeni izgled doma.

Dok su djeca mala, oko njih svakako ima pregršt obaveza, ali sve što njima zaista treba jesu ljubav i pažnja roditelja. Opustite se i uživajte u novom, najvoljenijem društvu!